Венецуела: Једна жртва, 46 повређених – Мадуро обећава казне за „издајице“

JP Putevi Brcko

Једна је особа погинула, 46 је повређених у Каракасу где побуњенички вођа позива на општи штрајк у покушају да смени председника Николаса Мадура који уз себе још увек има војску и који обећава да ће казнити „издајице“ одговорне за неуспели пуч, јављају агенције из подељене Венецуеле која је постала политичко ратиште САД-а и Русије.

Службе у Каракасу које су под контролом побуњеника објавиле су да је 46 особа повређено, од којих две из ватреног оружја у новим сукобима између снага реда и побуњеника који подржавају Хуана Гваида.

Молотвољеви коктели, камење и паљење барикада близу ваздушне војне базе у Ла Шарлоти обележиле су сукобе у среду за коју је Гваидо сазвао највећи пртест. Становници Каракаса одазвали су 1. маја његовом позиву на протест. Ипак није успео придобити држављане Венецуеле све да му се придруже.

Гваидо је у уторак позвао на скидање Мадура са власти, али покушај није успео јер су главни војни официри остали уз Мадура.

Пред неколико хиљада својих присталица испред председничке резиденције Мадуро је поручио да „неће ни мало оклевати“ да заговорници овог пуча „заврше иза решетака због злочиначког покушаја државног удара“ који предводи Џон Болтон, саветникг за националну сигурност америчког председника Доналда Трампа.

Гваида, који се прогласио председником, признало је педесетак држава предвођених Сједињеним Државама, а Мадура подржавају Русија, Кина и Куба.

Такве поделе ставиле су Венецуелу у средиште глобалних геополитичких напетости, пише Реутерс.

MD MONTEL