Портал Журнал добитник награде „Новинар године“

JP Putevi Brcko

Друштво новинара БиХ, обиљежавајући 3. мај, Свјетски дан слободе медија, уприличило је вечерас традиционалну манифестацију „Новинар године“ на којој су проглашени најбољи појединци и колективи у пет категорија у новинарској бранши за 2018. годину. Главна награда, „Новинар године“, овог пута је колективна и додијељена је интернет порталу Журнал.

У категорији писаних медија, награђен је Берислав Јурич, уредник бх. интернет магазина Бљесак.инфо, а у категорији телевизијског новинарства Аријана Сарачевић Хелаћ, новинар Федералне телевизије.

Радијско новинарство је категорија у којој је награђена Вања Иличић, репортерка БХ Радија, док је у категорији „Животно дјело“ признање добио новинар Ахмед Боснић.

Специјална признања додијељена су новинаркама Мартини Млинаревић Сопта, као и Елми Казагић.

Посебна признања уручена су институцијама и појединцима који су помогли организацију манифестације „Новинар године“, као и рад Друштва новинара БиХ у протеклом периоду.

Добитници тих признања су: предсједавајући Вијећа министара БиХ Денис Звиздић, предсједник Скупштине Сарајевског кантона Елмедин Конаковић, градоначелник Сарајева Абдулах Скака и Мисија ОСЦЕ-а у БиХ.

О наградама је одлучивао жири Друштва новинара БиХ.

Овогодишња, 24. традиционална манифестација „Новинар године“ одржана је с нагласком да је слобода јавне ријечи неопходна као израз демократског стања друштва, а да су новинари данас у многим дијеловима свијета изложени различитим притисцима, некад и физичким нападима, због залагања за истину.

Након проглашења најбољих, новинарка првонаграђеног портала Журнал Азра Омеровић, аутор новинарске приче „Дипломе“, изјавила је да је признање охрабрује да настави радити добро и професионално у босанскохерцеговачко друштву у којем медији, по њеној оцјени, нису слободни.

Првонаграђени у категорији писаних медија, новинар Берислав Јурич, сматра да је стање у том сегменту журнализма исто као и у цјелокупном бх. новинарству.

„Вечерас славимо слободу медија, а већ сутра треба да се сјетимо да не постоји слободно новинарство, али постоје слободни новинари“, казао је он.

Упитан како види будућност босанскохерцеговачког новинарства, одговорио је: „Једнака је свакој другој будућности у БиХ, а то значи да је неизвјесна“.

Предсједник Друштва новинара БиХ Фарук Зупчевић наглашава да обиљежавањем Дана слободе медија и манифестацијом „Новинар године“, та асоцијација жели сачувати дигнитет новинарства „у ова тешка времена“ и наградити најбоље и најхрабрије појединце из бранше.

Новинари, наглашава Зупчевић, данас раде у тешким условима и под уговорима те су изложени различитим притисцима, од вербалних до физичких, казао је он, па је циљ манифестације сачувати достојанство професије те охрабрити све оне који у тој нимало лакој борби, настоје очувати слободу медија.

Амбасадор Италије у БиХ Ницола Минаси изјавио је у уводном дијелу манифестације да осјећа дивљење према новинарској професији између осталог због њене одговорне друштвене улоге.

Захвалио је медијима и због тога што њему и члановима дипломатских мисија професионално помажу да боље схвате босанскохерцеговачку реалност.

Извор: н1

MD MONTEL