Портал Журнал добитник награде “Новинар године”

Kolubara

Друштво новинара БиХ, обиљежавајући 3. мај, Свјетски дан слободе медија, уприличило је вечерас традиционалну манифестацију „Новинар године“ на којој су проглашени најбољи појединци и колективи у пет категорија у новинарској бранши за 2018. годину. Главна награда, “Новинар године”, овог пута је колективна и додијељена је интернет порталу Журнал.

У категорији писаних медија, награђен је Берислав Јурич, уредник бх. интернет магазина Бљесак.инфо, а у категорији телевизијског новинарства Аријана Сарачевић Хелаћ, новинар Федералне телевизије.

Радијско новинарство је категорија у којој је награђена Вања Иличић, репортерка БХ Радија, док је у категорији “Животно дјело” признање добио новинар Ахмед Боснић.

Специјална признања додијељена су новинаркама Мартини Млинаревић Сопта, као и Елми Казагић.

Посебна признања уручена су институцијама и појединцима који су помогли организацију манифестације „Новинар године“, као и рад Друштва новинара БиХ у протеклом периоду.

Добитници тих признања су: предсједавајући Вијећа министара БиХ Денис Звиздић, предсједник Скупштине Сарајевског кантона Елмедин Конаковић, градоначелник Сарајева Абдулах Скака и Мисија ОСЦЕ-а у БиХ.

О наградама је одлучивао жири Друштва новинара БиХ.

Овогодишња, 24. традиционална манифестација „Новинар године“ одржана је с нагласком да је слобода јавне ријечи неопходна као израз демократског стања друштва, а да су новинари данас у многим дијеловима свијета изложени различитим притисцима, некад и физичким нападима, због залагања за истину.

Након проглашења најбољих, новинарка првонаграђеног портала Журнал Азра Омеровић, аутор новинарске приче “Дипломе”, изјавила је да је признање охрабрује да настави радити добро и професионално у босанскохерцеговачко друштву у којем медији, по њеној оцјени, нису слободни.

Првонаграђени у категорији писаних медија, новинар Берислав Јурич, сматра да је стање у том сегменту журнализма исто као и у цјелокупном бх. новинарству.

“Вечерас славимо слободу медија, а већ сутра треба да се сјетимо да не постоји слободно новинарство, али постоје слободни новинари”, казао је он.

Упитан како види будућност босанскохерцеговачког новинарства, одговорио је: “Једнака је свакој другој будућности у БиХ, а то значи да је неизвјесна“.

Предсједник Друштва новинара БиХ Фарук Зупчевић наглашава да обиљежавањем Дана слободе медија и манифестацијом “Новинар године”, та асоцијација жели сачувати дигнитет новинарства “у ова тешка времена” и наградити најбоље и најхрабрије појединце из бранше.

Новинари, наглашава Зупчевић, данас раде у тешким условима и под уговорима те су изложени различитим притисцима, од вербалних до физичких, казао је он, па је циљ манифестације сачувати достојанство професије те охрабрити све оне који у тој нимало лакој борби, настоје очувати слободу медија.

Амбасадор Италије у БиХ Ницола Минаси изјавио је у уводном дијелу манифестације да осјећа дивљење према новинарској професији између осталог због њене одговорне друштвене улоге.

Захвалио је медијима и због тога што њему и члановима дипломатских мисија професионално помажу да боље схвате босанскохерцеговачку реалност.

Извор: н1

MD MONTEL