ПОЧИЊЕ РАМАЗАН Ево по којим правилима наредних 30 дана треба да живе муслимански вијерници

JP Putevi Brcko

Данас почиње Рамазан, свети мјесец за вијернике муслиманске вјероисповести, а то је девети мјесец муслиманског (лунарног) календара, у којем је, између осталог, почело објављивање Курана.

Током Рамазана обавезан је пост и то се сматра једним од стубова Ислама, а подразумијева се потпуно уздржавање од јела и пића и тијелесних задовољстава од зоре до заласка сунца, и то 30 дана.Прописано је да нису обавезни да посте болесни, труднице и тешки физички радници. У вријеме поста вијерници морају да се уздржавају и од ружних ријечи и дијела у циљу општег људског прочишћења.

Током мијесеца Рамазана живот у читавом исламском свијету поприма посебан ритам, људи се међусобно више посећују и заједно проводе вечери. За вријеме рамазанске вечери, послије посебне молитве – теравије, организују се посијела, сваке вечери код неког другог.

Рамазански пост се завршава када се појави млад мјесец. Рамазан је девети мјесец у исламском календару. То је за исламске вијернике свети мјесец јер је у њему почела објава Курана, у мубарек ноћи Кадра.

Забрањено ратовање и страствени погледи

У току рамазана исламским вијерницима је забрањено ратовање, а строго наређен пост. Од вијерника се очекује да што вијерније слиједе учење Мухамеда, то укључује и настојање око бољих међуљудских односа. Важност се придаје чистоћи мисли и дијела.

По ријечима Посланика Мухамеда, уз јело и пиће, ствари које кваре пост су лаж, псовка, оговарање, клевета и страствен поглед.

Ни кап воде

Ако неко случајно поједе или попије, то не квари пост, уз услов да вијерник с тиме престане чим се присјети да пости. С друге стране, ако се немаром приликом абдеста (обредног прања пред намаз) или купања прогута само кап воде, пост је аутоматски покварен. На тај начин Ислам разликује непажњу од немарности.

Трпеза за ифтар

Пост се прекида у тренутку заласка сунца. Тај дневни оброк зове се ифтар и добро је дјело организовати ифтар за пријатеље и родбину.

У Брчком пост почине вечерас у  три сата и двадесетједан минут.

MD MONTEL