У Северној Македонији данас други круг председничких избора

JP Putevi Brcko

У Северној Македонији јутрос у 7.00 отворена су биралишта за други круг председничких избора, а надметаће се Стева Пендаровски, кандидат владајуће СДСМ-ДУИ, и Гордана Сиљановска Давкова.

У Северној Македонији јутрос у 7.00 отворена су биралишта за други круг председничких избора, а надметаће се Стева Пендаровски, кандидат владајуће СДСМ-ДУИ, и Гордана Сиљановска Давкова, кандидаткиња највеће опозиционе странке ВМРП-ДПМНЕ.

Право гласа има 1.808.131 бирача, који ће гласати на једном од 3.480 гласачких места у 80 македонских општина. Изборна места затварају се у 19.00, а предизборна тишина је почела у петак у поноћ.

Ово су шести председнички избори од стицања самосталности те бивше југословенске републике 1991. године и први после промене уставног имена у Република Северна Македонија.

За председника ће у другом кругу бити изабран кандидат који добије већину гласова, под условом да на гласање изађе више од 40 одсто од укупног броја уписаних гласача у бирачком списку, односно 723.253 бирача.

Уколико и у другом кругу не буде испуњен излазни цензус, према Уставу се понавља цео изборни поступак. У првом круг, кандидат владајуће коалиције освојио је 323.892 гласова, док је кандидаткиња опозиционог ВМРО-ДПМНЕ освојила 319.364 гласова, односно само 4.528 гласова мање.

MD MONTEL