Oбележавање Дана сећања на жртве усташког злочина у Доњој Градини

JP Putevi Brcko

У Доњој Градини код Козарске Дубице, централном манифестацијом обележава се Дан сећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Обележавање је почело у 8.30 часова служењем Свете архијерске литургије у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици. Програм ће бити настављен у Спомен-подручју Доња Градина, где ће у 11.15 часова бити положени венци на гробном пољу Тополе.

У 12.00 часова на гробном пољу Храстови биће служен парастос и помен жртвама усташког злочина – геноцида, а верски обред подразумева молитву – православну, јеврејску и ромску, док је у 13.00 часова планирано обраћање званичника.

Синоћ је у Дому културе у Козарској Дубици одржана меморијална академија под називом “Небо тамно”.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Систем логора смрти Независне Државе Хрватске /НДХ/ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина, као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац, формирана је у августу 1941. године.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар “Симон Визентал”, закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

У Меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Хрватској, као жртве су наведени само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених.

Међу страдалима за 1.337 дана постојања логора Јасеновац било је више од 20.000 деце.

Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома НДХ.

Доња Градина била је једно од највећих стратишта јасеновачког логора где су убијани махом Срби, Јевреји и Роми.

Извор: глассрпске

MD MONTEL