Краљ љубавне приче: Клепетана нема у гнијезду код Малене

JP Putevi Brcko

Клепетана нема у гнијезду више од недељу дана, а од три јаја која је снијела његова Малена два су се смрзла, а једно је било мућак.

“Потомака Малене и Клепетана више неће бити”, каже Стјепан Вокић пензионисани школски домар који се 17 година брине о ове двије роде.

Љубавна прича о привржености и вјерности двије роде, Малене и Клепетана у Бродском Варошу, готово сигурно је окончана. Клепетан је овог прољећа поранио недељу дана, био са Маленом, водили су љубав у гнијезду, Малена је снијела три јаја, идила је потрајала три недеље. А онда се све преокренуло.

“Заједно су 17 година. Лани је имао са Маленом седам јаја, ове године нешто је ипак кренуло по злу или је старост посреди. Имали су само три. Два јаја су се смрзла и њих двоје су их покидали, а треће сам спасио, али је било мућак. Значи нешто се није дало. У ових 17 година њихове љубави на свијет су донијели и пут југа Африке ‘одвели’ чак 66 птића, то је раритет кад су роде у питању и у свјетским размјерама” каже Вокић.

Послије првих неколико дана почео је све рјеђе да долази Маленој и у двориште, долети на гњездо, али одмах оде. Као да је желио да покаже да је свему дошао крај. Њега нема у гњезду од 18. априла и вјерујем да је отишао у природу да негдје сконча свој овоземаљски живот. Код птица и још неких животиња то је тако, готово неписано правило. Туга је велика, али као човјеку који је бринуо о ове двије прелијепе, препаметне и брижне птице драго ми је да је овог прољећа долетио кући, тамо гдје је и почео свој живот”, каже Стјепан задржавајући сузе.

MD MONTEL