Какво нас време очекује у мају

JP Putevi Brcko

Хладно и кишовито време очекује се до 18. маја, од када ће, према прогнози РХМЗ, уследити пораст температуре са мањом вероватноћом за појаву кише и грмљавине.

Данас и сутра ће бити веома хладно време за мај, са максималним температурама од 8 до 14 степени, уз кишу, а у планинским пределима и са снегом. У уторак увече и током ноћи очекује делимично разведравање.

Већ у четвртак доћи ће до наоблачења и биће доста кише, али не и значајан пад температуре.

Киша ће у слабијем интензитету и ређе падати и у петак, а у суботу ће уследити краткотрајна пауза што се тиче падавина.

Од недеље 12. маја и у половини прве седмице очекује нас опет јаче захлађење са кишом, пљусковима и грмљавином. Наредних 10 до 15 дана очекује нас типично мајско време, са честом појавом кише, пљусковима и грмљавином.

Очекује нас натпросечна количина падавина, понегде и двоструко већа количина падавина у односу на двогодишње просеке.

У мајским захлађењима са оваквим температурама уобичајена је појава снега, то односи на планинске пределе, као што су у нижим пределима уобичајене обилне кише, а по разведравању може чак и да буде мраза.

У другој половини маја, као и у јуну биће топлије време, температуре и око 30 степени, неким данима и изнад, ипак и даље остаје да у добром броју дана, бар трећини, буде поподневних локалних пљускова и грмљавина, као и непогода са краткотрајним олујним ветром, великом количином падавина и појавом града.

MD MONTEL