Одржан парастос за, у рату погинулу, породицу Исаиловић

KOLUBARA Brčko

Представници извршне и законодавне власти Брчко дистрикта из реда српског народа, борачких  удружења, те српских  политичких партија из Брчког положили су данас вијенце  и одали почаст у центру града на мјесту гдје је у протеклом рату прије 25 године смртно страдала породица Исаиловић.

Од посљедица рањавања гранатом  на данашњи дан ратне  1994. године  страдала је двадесетседмогодишња Свјетлана Исаиловић која је била у осмом мјесецу трудноће, њена трогодишња кћерка Божана и свекар Божо Исаиловић, а од туге због губитка убрзо је преминуо и Свјетланин муж Којо (31). За овај злочин се не води истрага и  нико није процесуиран.

Вијенац  на мјесту страдања породице Исаиловић положио је  градоначелник Брчко дистрикта  Синиша Милић који је истакао да је  ово један трагичан догађај који показује сву бесмисао протеклог рата у БиХ.

“Често слушамо да представници тужилаштва и правосуђа образлажу своје непоступање у оваквим и сличним догађајима да је нешто било легитиман војни циљ – образложења која се често наводе као разлог за непроцесуирање одређених ратних злочина-заиста је у овом случају апсолутно неодрживо.Зар  трудница, дијете, један старац  могу бити легитимна војна мета? Жалосно је да ни након свих ових година нема процесуирања одговорних за овај и сличне догађаје. Оно што нама преостаје да из године у годину долазимо овдје и упозоравамо на једну такву чињеницу, не да бисмо гајили мржњу већ да нам ово буде опомена до чега све та мржња може довести“, истакао је градоначелник Милић.

Он је додао да не треба правити селекцију жртава те рекао да је неопходно  да обиљежимо  мјесто страдање  попродице Исаиловић и свих невиних жртава како у Брчком, тако и широм БиХ, јер је то, како је истакао, цивилизацијски чин .

Предсједник Удружења породица погинулих бораца Републике Српске у Брчком Јован Пудић је подсјетио да српска удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата  скоро четири године  чекају одговор Скупштине дистрикта на захтјев да постављањем спомен-плоче трајно обиљеже мјесто трагедије породице Исаиловић.

„Ових дана поново ћемо упутити зхтјев Скупштини за постављање спомен плоче породици Исаиловић, на мјесту гдје је страдала ова породица“, истакао је  Пудић.

Трагична смрт Исаиловића, као и великог броја цивила  убијених и осакаћених током рата у неселективном гранатирању Брчког, 25 године  после није ни предмет истраге кажу пријатељи ове породице Обрен Марковић  и Миленко Марјановић. Они наглашавају да они који су законом обавезни имају одговорност ,а и цивилизацијску дужност да одговорне за  овај злочин приврду правди .

Данашњи парастос породици Исаиловић одржан је у  организацији Удружења породица погинулих бораца Републике Српске у Брчком чији представници ће данас запалити свијеће и  присуствовати  парастосу породици  Исаиловић на мјесном гробљу у Мртвици.

На крају да подсјетимо да- пројектил разорне моћи испаљен у цјелодневном гранатирању центра града 10. маја 1994. године, када је Брчко било мјесто засиједања Народне Скупштине Републике Српске, убио је комплетну породицу Исаиловић: 27-годишњу Свјетлану у осмом мјесецу трудноће, њену трогодишњу кћерку Божану и њеног свекра  Божу, а од туге због губитка убрзо је преминуо и Свјетланин муж Којо (31).

Извор: РадиоБрчко

MD MONTEL