Парастосом у Горњем Брезику обиљежен Дан Војске Републике Српске

Kolubara

Поводом 12.маја, Дана Војске Републике Српске мјесна борачка организација у Горњем Брезику организовала је парастос код споменика погинулим борцима Војске Републике Српске у Порти Српске православне цркве у том мјесту.

Чланови породица и саборци овом приликом су положили вијенце и прислужили  свијеће пред спомеником погинулим српским борцима. На споменику су осим погинулих припадника Војске Републике Српске из овог краја уклесана и 94 имена војника и цивила из Горњег Брезика који су страдали у Првом и Другом свјетском рату. Богдана Остојић мајка погинулог борца кроз плач се присјећа ратних 90. година када је изгубила деветнаестогодишњег сина.

„Мој син није био за војску, али је желио да иде да брани свој народ. Десило се то што се десило. Остало је још само да их се сјећамо, да им приложимо свијеће и цвијеће. Покој им души“, каже Богдана.

Мићо Перановић, предсједник мјесног одбора БОРС-а Горњи Брезик подсјетио је да се већ 19 година сваког 12. маја родбина и саборци окупљају код овог споменика како би се присјетили њихове велике жртве коју су дали за стварање Републике Српске.

“На споменику су уклесана имена седам страдалих бораца Војске Републике Српске из Горњег Брезика, пет страдалих у Првом и 73 у Другом свјетском рату од којих су чак 43 цивила убиле усташе пред крај рата. За све њих данас држимо парастос”, рекао је Перановић.

Он је указао на тежак положај демобилисаних бораца подјсећајући да већина нема стално запослење, а Борачка организација нема начина да помогне Борцима, јер  нема средстава ни да обиђе борце  који су болесни.

Парастос код споменика у Горњем Брезику  је служило више свештеника Српске православне цркве, а вијенце су  поред родбине, борачких удружења,  положили градоначелник Синиша Милић, као и представници  српских политичких партија. Градоначелник Милић  је овом приликом рекао да је Дан Војске Републике Српске прилика  када би требало да се сјетимо и обиђемо спомен обиљежја припадник Војске Републике Српске који су својим животима бранили и одбранили српски народ.

„Видјели сте на овим споменику колико је дугачак списак оних који су страдали у Првом и Другом свјетском рату. Захваљујући Војсци Републике Српске ми нисмо имали масовна страдања и то је оно што је највећа заслуга Припадника ВРС . Нажалост велики број њих је страдао у тој часној намјери и наша дужност је да их се увијек сјећамо, са једном једином намјером да се оваква страдања више никада, никоме и нигдје не понове.“ истакао је градоначелник Милић.

Од 1996. године сваког 12. маја, поред парастоса погинулим борцима, родбина и пријатељи обилазе гробове на мјесном гробљу, а свештеници прељевају вином гробове погинулих припадника Војске Републике Српске из овог краја. Иначе, ово је већ дужи низ година једино мјесто гдје некадашњи припадници ВРС обиљежавају свој дан, у знак сјећања на 12.мај 1992. године, када је формирана Војска Републике Српске.

Извор: Радио Брчко

MD MONTEL