ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Вучић се јуначки бори за Косово, не сумњам у његове добре намере

JP Putevi Brcko

На Сабору СПЦ ове године је направљен преседан, први пут је световна власт (Александар Вучић и Милорад Додик) присуствовала разговорима владика и Патријарха.

– Два и по сата смо разговарали са нашим драгим председником, а највише пажње смо посветили Косову. Константовали смо да је стање тешко и да је неизвесно како ће се рештити тај проблем. Наша љубав је на Косову, али други нам играју у кући. Борићемо се и надамо се у Бога и наше пријатеље, а колико ћемо успери, зависи и од нас и оних који нас подржавају, као и од оних других. Наш председник се јуначки бори за Косово, и не сумњам у његове добре намере. Ја му се дивим како то издржава и молим се Богу да му да снаге да улогу председника врши на најбољи начин – рекао је патријахр Иринеј.

– Мени је било лакше него Вучићу. Важно је да смо на крају дошли до неког сагласја и да је важно да се одржи дијалог, који не треба да се води у јавности, него путем отворене дискусије у овом формату. Захвалан сам свима, рекао је Милорад Додик.

– Више од два и по сата смо разговарали и како је рекао Додик, њему је било мало лакше. У сваком случају, као што сам говорио у последње време, лично релаксиран упркос великој бризи, отворено и искрено што тишти наш народ, одговарао на питања и примедбе, чини ми се да смо се добро разумели, да имамо различитости али да поштујемо једни друге у интересу Србије, – рекао је Вучић.

– Говорили смо и од односима са Републиком Српском, о новим букварима и спомен подручју Јасеновац, говорили смо и да нас је сваког дана мање за 104 човека, и на томе морамо да радимо. Чино ми се да смо у дискусији са неким епископима створили однос. Говорио сам искрено, отворено, и упозоравајући, а неке владике су приметиле да нисмо били у сагласју. Не би волео да нам се дешава као што је било у прошлости. Црква има своје ставове, које морамо да чујемо. Пред нама је тежак период, ја сам разумео бриге, као што је патријарх разумео да неко доноси тешке овоземаљске одлуке. Један владика је рекао да ћу бити крив шта год да урадимо. Нећемо пристати на уцене нити да дајемо да дамо оно што је наше право. Обавестио сам Сабор СПЦ о свему, они су мене обавестили о својим бригама и ставовима. Још једанпут хвала пре свега Његовој светости, епископима, Додику, који је вечерас био веома коректан и искрен. Наставићемо да радимо у најбољем интересима нашег народа, и верујем да ћемо се радовати економским успесима, и да ће и то бити теме убудуће, рекао је Вучић.

Извор: Агенције

MD MONTEL