Фоча у светском водичу као адреналинска престоница

JP Putevi Brcko

Боемска атмосфера у „Беговој кући“, гостопримство, домаћа ракија и рафтинг

Tуристички новинар Џон Билс из Велса, који ради за светски познат туристички водич „У вашем џепу“, у тексту на свом интернет блогу сврстао је Фочу међу пет дестинација у БиХ – уз Требиње, Јајце, Коњиц и Бихаћ, које препоручује туристима широм света да их посете овог лета.

Са кањоном Таре и Националним парком „Сутјеска“, Билс назива Фочу адреналинском престоницом БиХ и описује је као шармантан град са великим бројем студената и кафића.

Он хвали боемску атмосферу у „Беговој кући“, као и гостопримство Фочака и њихов срдачан и пријатељски однос према страним туристима, а препоручује домаћу ракију и „Рафт“ пиво и истиче нестварну лепоту природе са кањонима, водопадима, језерима, пешчаним пирамидама.

Младен Мандић из Туристичке организације Фоча рекао је да ће се Билсови утисци ускоро наћи и на страницама туристичког водича „У вашем џепу“, који на свом сајту годишње има око два милиона прегледа.

Фоча – Фото: turizamrs

– Партнер туристичког водича У вашем џепу“ је предузеће „Адвантис конслатинг“ из Бањалуке, које је ангажовала Туристичка организације Републике Српске, да се максимализују ефекти увођења нискотарифних летова „Рајанера“ на развој туризма у Српској. Осим Фоче, Вишеграда, Требиња и Бањалуке, „У вашем џепу“ ради и у Сарајеву, Бихаћу и Мостару и то је светски познат водич, не само као штампани, већ и као електронски медиј, рекао је Мандић.

Он је навео да је Билс половином априла у Фочи боравио четири дана и да је посетио пешчане пирамиде, водопад на Отеши, споменик на Тјентишту, видиковац Драгош седло изнад прашуме Перућица, видиковце и одмаралишта у кањону Таре, рафтинг капове, као и сам град.

Његов начин рада је да опонашајући туристу проведе неколико дана у граду, обилазећи ресторане, кафиће, кафане, да би представио понуду кроз лични доживљај. Он је свом блогу навео да је одушевљен „Беговом кућом“ која је аутентична за Фочу и приметио је да Фочаци имају душу, да су добри храна и пиће, а одушевљен је и односом радника у инфо-центрима Туристичке организације, истакао је Мандић.

Фото Срна

Он је додао да је Билс Фочу представио као интересантну средину чије су компаративне предности кањон Таре, Национални парк „Сутјеска“, пешчане пирамиде и остали природни бисери, те да има идеалне могућности за авантуристички и омладински туризам.

– Надамо се да ћемо, уз помоћ оваквих туристичких писаца и оваквих пројеката Туристичке организације Републике Српске, моћи да представимо Фочу као топ дестинацију у БиХ. Очекујемо, заиста, велике ефекте од Билсове посете, рекао је Мандић.

MD MONTEL