Обиљежена 27. годишњица формирања 1. Посавске бригаде ВРС

Kolubara

Паљењем свијећа и полагањем цвијећа на Споменику српским браниоцима Брчког, уз присуство представника борачких удружења и српских представника власти у Брчком, обиљежена је 27. годишњица формирања 1. Посавске бригаде.

“Прошло је много година и постоји могућност да се неке ствари забораве, али се једна ствар не смије заборавити, а то су погинули борци који су своје животе уградили у Републику Српску”, рекао је ратни комадант ове бригаде, Милорад Кутлешић.

Предсједник Удружења демобилисаних бораца Брчко дистрикта, Цвјетко Симић истакао је да је 1. Посавска бригада дала велики допринос очувању града и Републике Српске, али и указао на проблеме породица погинулих бораца, од којих је највећи запошљавање и неадекватан статус у друштву.

Предсједник Борачке организације Републике Српске, Миломир Савчић честитао је годишњицу и подсјетио да је значај 1. Посавске бригаде био изузетно велики, јер је бранила “жилу куцавицу” Републике Српске, и за разлику од неких других бригада, није смјела узгубити ниједну битку.

“Годишњица формирања бригаде је прилика да се сјетимо њеног ратног пута који је био обиљежен многим побједама, и оно што за нас треба бити идеја водиља јесте јединство и слога коју је имала Војска Републике Српске, а коју ми морамо пренијети у свакодневни живот” нагласио је Градоначелник Брчко дистрикта, Синиша Милић.

Иначе, кроз редове 1. Посавске бригаде прошло је преко 7000. бораца, док је 445 њих изгубило своје животе.

Извор: Радио Брчко

MD MONTEL