Корисници „Хуавеј“ уређаја жртве тржишног рата Кине и САД

JP Putevi Brcko

Амерички „Гугл“ суспендовао је лиценцу компанији „Хуавеј“, што значи да ће кинески произвођач мобилних телефона остати само на основној верзији Андроид оперативног система.

Тај потез ће „Хуавеју“ драстично отежати пословање на тржишту паметних телефона изван Кине, с обзиром на то да ће кинески технолошки гигант изгубити приступ ажурирањима „Гугловог“ оперативног система. Званички Пекинг подржао „Хуавеј“ „у борби за легитимна права и интересе“.

Како јавља дописник РТС-а из Пекинга, било је потребно неко време да кинески званичници регују на одлуку „Гугла“. Неколико сати након што су западни медији објавили вест, кинеско министарство спољних послова је саопштило да ће подржати своје компаније у борби за права и интересе.

Иако је реч о општем саопштењу, јасно је да званични Пекинг иступа у име „Хуавеја“. Огласио се и „Хуавеј“ наводећи да мере неће суштински утицати на њих и да имају план „Б“.

Оснивач компаније Жен Џенгфеј је рекао да су спремни за новонасталу ситуацију и да су амерички политичари потценили „Хуавеј“. Додао је да ће развијати споствени оперативни систем.

Ипак, може се дебатовати о томе колико ће они у томе бити успешни.

Потез „Гугла“ је последица одлуке америчке администрације да стави „Хуавеј“ на црну листу, чиме је забрањено америчким компанијама да му продају услуге.

То значи да „Хуавеј“ не може да купује оперативни систем од „Гугла“.

Сукоб датира с краја прошле године када је у Канади, на захтев САД, ухапшена финансијска директорка „Хуавје“, ћерка оснивача компаније.

Од тада траје Борба Кине да она не буде изручена Америци.

Борба за 5Г мрежу 

Разлози за хапшење су наводе финансијске малверзације и нелегално пословање са Ираном, али Кина истиче да је реч о политичкој борби и да се иза свега крије велика борба на тржишту између Кине и САД у успостављању 5Г мреже.

Кина, и најпре „Хуавеј“ су највише одмакли на том пољу, док Америка мало каска за њима.

Верује се да САД покушава политичким одлукама да успори тај процес.  Покушала је и европским партнерима да на неки начин запрети да, ако користе „Хуавеј“ у успостављању 5Г мреже, да можда неће делити са њима неке оперативне податке.

Утицај „Хуавеја“ у свету расте, а прошле године је продаја њихових уређаја скочила за 50 одсто.

Одлука „Гугла“ погодиће све. „Хуавеј“ ће морати да развија свој перативни систем а и „Гугл“ у друге компаније које производе одређене услуге за „Хуавеј“ биће оштећене. Међутим, највише штете трпеће корисници „Хуавеј“ урећаја изван Кине јер ће им бити блокиран приступ „Гугл плеј“ продавници.

Иначе, у Кини је већина тих услуга забрањена пре неколико година одлуком кинеске владе.

MD MONTEL