ПРИЈЕТИ ЛИ ЗДРАВСТВЕНА КАТАСТРОФА Међу мигрантима има заражених шугом, ХИВ-ом, туберкулозом

JP Putevi Brcko

На подручју Унско-санског кантона све је опаснија хигијенско-епидемиолошка ситуација, а с терена стижу незванични упозоравајући подаци о појави епидемија, болести и зараза међу мигрантима. Забрињавајућа је ситуација у прихватним центрима „Бира“ и „Мирал“, гђе се налази око 3.000 миграната.

– Ријеч је углавном о младићима између 15 и 30 година. Међу многима од њих евидентиран је ХИВ, имамо обољеле од АИДС-а, туберкулозе, хепатитиса Б и Ц, има и наркомана. Ситуација је алармантна и забрињавајућа – казала је за Аваз Нермина Ћемаловић, министар здравства у Унско-санском кантону.

Она додаје да здравствена заштита у цијелом кантону, а не само међу мигрантима, постаје све већи проблем, који се настоји држати под контролом.

Али, сматра Ћемаловић, у прихватним центрима то није могуће, а љекари који раде с мигрантима истичу да је проблем велики.

– У једној хали, у којој борави близу 2000 миграната, епидемиолошка ситуација не може се контролирати – истиче министарка Ћемаловић.

Не крије бојазан да би ситуација, ако се настави прилив мигранта у Унско-сански кантон, могла измаћи контроли.
– Додатни је проблем и недостатан болнички капацитет. Уз појаву заразе, Инфективни одјел није у могућности да прими већи број обољелих, као ни Одјел пулмологије – наглашава Ћемаловић.

Одбјегли болесник

И волонтери који свакодневно раде с мигрантима свјесни су опасности од зараза – од шуге, преко хепатитиса, чак до ХИВ-а.

– Љекари долазе свакодневно у прихватне центре. Тамо су већ евидентирани обољели од туберкулозе, заражени шугом, један мигрант позитиван је на ХИВ. Он је побјегао из центра, трага се за њим – каже Абдулах Будимлић, предсједник Црвеног крста Бихаћ.

Милион и 360 хиљада оброка

Кроз Бихаћ је од априла прошле године до данас, према подацима Комуникацијског тима града, прошло око 10.240 миграната.

На њих је од почетка кризе утрошено близу два милиона марака, а Црвени крст спремио је више од милион и 360 хиљада оброка.

Извор: српскаинфо

MD MONTEL