Рачунање времена на дневном реду Савета министара БиХ

JP Putevi Brcko

БиХ је коначно на путу да и званично утврди колико је сати и како ће се у овој земљи рачунати време. Наиме, данас је на дневном реду Савета министара БиХ Нацрт закона о званичном времену, којим се дефинише званично време у БиХ, употреба званичног времена, начин рачунања времена и мерење времена у комерцијалне сврхе.

Да БиХ, уствари, нема пропис којим се утврђује како се званично мери време, нити се јасно зна ко је надлежан за доношење одлука о мерењу времена и да ли је сат у надлежнсти ентитета или заједничких органа, “испливало” је, након што је, у марту, Европски парламент донeо одлуку о укидању и рачунању летњег и зимског времена.

Из Сарајева су тада поручили да ће ”БиХ следити позитивне законске одредбе ЕУ”, али се испоставило да ова област унутар БиХ није јасно уређена и да време рачунамо “напамет”. Законом који ће данас бити на дневном реду, биће уређене многе ствари из ове области, па и ко доноси одлуку о начину рачунања времена и навијања сатова.

Европски парламент изгласао је укидање померање сата од априла 2021. године, а земљама Европске уније биће остављено да одлуче хоће ли задржати летње или зимско рачунање времена.

MD MONTEL