БРЧАНСКО ЗДРАВСТВО ИЛИ НАФТНА МРЉА КОНДОМИНИЈУМА

JP Putevi Brcko

Случај смрти бебе након два дана од рођења у брчанској болници изазвао је велику полемику у јавности.

Према речима оца детета, Александра Суботића, све је почело када је његова супруга отишла на контролу код гинеколога у 37 недељи трудноће. Према његовим сазнањима порођај је протекао у најбољем реду. Ипак, након порођаја, према процени педијатра беба је пребачена у инкубатор јер је беба тешко дисала а након 37 сати по рођењу беба је престала да дише заувек.

„ Ја сам мислио да се мени ово никад не може десити. Онда схватиш да се то може десити свакоме. Мени није циљ да некоме „скинем главу“ због овога. Једини разлог због којег сам стао пред новинаре јесте тај да покушам да допринесем да се ово више никоме не догоди“, рекао је Суботић док је у болу објашњавао ток дешавања у два дана по рођењу свога сина.

На питање новинара шта се ради са дететом, ако је, као у овом случају, педијатар приметио здравствене проблеме? Да ли се шаље у Тузлу или Београд, др Душан Стокић, директор брчанске Болнице одговара да је све до процене доктора.

„Не шаљу се сва рођена деца у друге клиничке центре“ – појашњава Стокић. „Наши педијатри лече одређена стања. Ми немамо услове за екстремно тешку децу која се транспортују у Тузлу или у Београд. Према обдукционом налазу пород је завршен спонтано природним путем, Апгар скор, који се одређује у првој и петој минути где се бодује пет параметара, оцењен је са две деветке. Након тога беба је прегледана у два, три наврата и регистрован је проблем са дисањем да би на крају, друге ноћи то дете закризило. Покушана је реанимација али је ујутру завршило летално“ – појаснио је Стокић.

На поновљено питање да ли се овде ради о лошој процени др Стокић није могао да потврди позивајући се на налаз обдукције у којем, како каже, стоји да је главни узрок смрти поремећај са дисањем.

Да ли се ради о блажим сметњама у функционисању при дисању и шта значи реч „БЛАЖЕ“ сада је касно за тумачење. Беба након 37 сати од рођења више није међу живима.

Упркос чињеници да на Гинекологији постоји педијатар само у првој смени а да се, према речима Стокића рад током остатка дана ослањају на искуство сестара у боксу, поставља се питање због чега на овом Одељењу није регулисан адекватнији рад педијатара и да ли сестра може бити довољна за процену стања бебе у боксу Гинекологије?

Може ли рад са само једним педијатром и радом у једној смени у боксу Гинекологије бити довољан ако знамо да се бебе рађају и у другој па и трећој смени?

Због чега у брчанској Болници још увек не постоји ни један неонатолог, директор Болнице одговара са тврдњом да „НЕЋЕ НИКО НА СУБСПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈУ ЗА НЕОНАТОЛОГА“!

Зар се на субспецијализацију шаљу доктори по властитим жељама или се на субспецијализацију шаље према потребама ове здравствене установе?

Да ли то значи да у најскорије време, за две три године, када старији доктори оду у пензију, треба брчанску болницу затворити јер неће имати адекватан кадар?

Хоће ли брчанска Болница прећи у статус централног дома здравља у којој ће доктори писати упутнице за Тузлу и Београд а поједине медицинске сестре вршити стручну анализу пацијената?

Све су ово питања на која брчанска политика ћути а јавност се згрожава јер када се ради о брчанском здравству оно ће и даље бити ЦРНА „НАФТНА“ МРЉА ОВОГ ЗАЛИВА ЗВАНОГ КОНДОМИНИЈУМ ДРЖАВЕ БиХ!

MD MONTEL