BRČANSKO ZDRAVSTVO ILI NAFTNA MRLJA KONDOMINIJUMA

KOLUBARA Brčko

Slučaj smrti bebe nakon dva dana od rođenja u brčanskoj bolnici izazvao je veliku polemiku u javnosti.

Prema rečima oca deteta, Aleksandra Subotića, sve je počelo kada je njegova supruga otišla na kontrolu kod ginekologa u 37 nedelji trudnoće. Prema njegovim saznanjima porođaj je protekao u najboljem redu. Ipak, nakon porođaja, prema proceni pedijatra beba je prebačena u inkubator jer je beba teško disala a nakon 37 sati po rođenju beba je prestala da diše zauvek.

„ Ja sam mislio da se meni ovo nikad ne može desiti. Onda shvatiš da se to može desiti svakome. Meni nije cilj da nekome „skinem glavu“ zbog ovoga. Jedini razlog zbog kojeg sam stao pred novinare jeste taj da pokušam da doprinesem da se ovo više nikome ne dogodi“, rekao je Subotić dok je u bolu objašnjavao tok dešavanja u dva dana po rođenju svoga sina.

Na pitanje novinara šta se radi sa detetom, ako je, kao u ovom slučaju, pedijatar primetio zdravstvene probleme? Da li se šalje u Tuzlu ili Beograd, dr Dušan Stokić, direktor brčanske Bolnice odgovara da je sve do procene doktora.

„Ne šalju se sva rođena deca u druge kliničke centre” – pojašnjava Stokić. “Naši pedijatri leče određena stanja. Mi nemamo uslove za ekstremno tešku decu koja se transportuju u Tuzlu ili u Beograd. Prema obdukcionom nalazu porod je završen spontano prirodnim putem, Apgar skor, koji se određuje u prvoj i petoj minuti gde se boduje pet parametara, ocenjen je sa dve devetke. Nakon toga beba je pregledana u dva, tri navrata i registrovan je problem sa disanjem da bi na kraju, druge noći to dete zakrizilo. Pokušana je reanimacija ali je ujutru završilo letalno“ – pojasnio je Stokić.

Na ponovljeno pitanje da li se ovde radi o lošoj proceni dr Stokić nije mogao da potvrdi pozivajući se na nalaz obdukcije u kojem, kako kaže, stoji da je glavni uzrok smrti poremećaj sa disanjem.

Da li se radi o blažim smetnjama u funkcionisanju pri disanju i šta znači reč “BLAŽE” sada je kasno za tumačenje. Beba nakon 37 sati od rođenja više nije među živima.

Uprkos činjenici da na Ginekologiji postoji pedijatar samo u prvoj smeni a da se, prema rečima Stokića rad tokom ostatka dana oslanjaju na iskustvo sestara u boksu, postavlja se pitanje zbog čega na ovom Odeljenju nije regulisan adekvatniji rad pedijatara i da li sestra može biti dovoljna za procenu stanja bebe u boksu Ginekologije?

Može li rad sa samo jednim pedijatrom i radom u jednoj smeni u boksu Ginekologije biti dovoljan ako znamo da se bebe rađaju i u drugoj pa i trećoj smeni?

Zbog čega u brčanskoj Bolnici još uvek ne postoji ni jedan neonatolog, direktor Bolnice odgovara sa tvrdnjom da “NEĆE NIKO NA SUBSPECIJALIZACIJU ZA NEONATOLOGA”!

Zar se na subspecijalizaciju šalju doktori po vlastitim željama ili se na subspecijalizaciju šalje prema potrebama ove zdravstvene ustanove?

Da li to znači da u najskorije vreme, za dve tri godine, kada stariji doktori odu u penziju, treba brčansku bolnicu zatvoriti jer neće imati adekvatan kadar?

Hoće li brčanska Bolnica preći u status centralnog doma zdravlja u kojoj će doktori pisati uputnice za Tuzlu i Beograd a pojedine medicinske sestre vršiti stručnu analizu pacijenata?

Sve su ovo pitanja na koja brčanska politika ćuti a javnost se zgrožava jer kada se radi o brčanskom zdravstvu ono će i dalje biti CRNA “NAFTNA” MRLJA OVOG ZALIVA ZVANOG KONDOMINIJUM DRŽAVE BiH!

MD MONTEL