Криза у аустријској влади: Штрахе за изгласавање неповјерења влади Себастијана Курца

JP Putevi Brcko

Бивши лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе изјаснио се за изгласавање неповерења влади канцелара Себастијана Курца.

Дојучерашњи вицеканцелар је за данашњи бечки “Курир” рекао да је разумљиво и логично неповјерење ФПО према доскорашњем коалиционом партнеру у влади Народној странци ОВП и Курцу.

То произилази, како је објаснио, из одлуке Курца о раскиду коалиције са ФПО и отпуштања доскорашњег министра унутрашњих послова Херберта Кикла.

– У потпуности сам сагласан с новим шефом ФПО Норбертом Хофером и Киклом – нагласио је Штрахе, који је и даље личност коју слободарци највише слушају.

Он је подсјетио да његовим потпуним повлачењем, након афере на Ибици у коју је био умијешан, више ништа није спречавало наставак рада владе.

– Касније раскидање коалиције од стране Курца и додатно отпуштања Кикла изазвало је неповјерење у ОВП и Курца – објаснио је Штрахе.

У понеђељак, на ванредној сједници парламента, најављено је да ће листа “Јецт” поднијети захтјев за изгласавање неповјерења влади канцелара Себстијана Курца, чиме би и шеф владе био срушен.

ФПО, иако су постојале најаве да ће гласати против доскорашњег партнера у влади, најављује да ће коначну одлуку тек донијети.

И Социјалдемократска партија Аустрије (СПО) најављивала је у више наврата да ће гласати за неповјерење влади.

Курц разним уступцима покушава да спасе своју прелазну владу, а и предсједник Аустрије Александер ван дер Белен позвао је политичаре да се не понашају као да су у предизборној кампањи.

Извор: блпортал

MD MONTEL