У Брчком постављена изложба српске лексикографије

Kolubara

Поводом обиљежавања двјеста година од изласка првог Рјечника савременог српског језика у Бечу 1818. године, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ је у Градској галерији организовало приказивање изложбе Рјечника српскога језика под називом „Српска лексикографија од Вука до данас“.

Професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду Рајна Драгићевић један од аутора изложбе наглашава да посјетиоци имају прилику видјети све што се дешавало од настанка Вуковог рјечника до најсавременијих рјечника.

“То су рјечници који представљају државне, индивидуалне пројекте ентузијаста, као и опште и специјалне рјечнике српског језика. Оно најважније што је српска лексикографија дала налази се у овој изложби”, рекла је Драгићевићева.

Она је навела да је ово прво представљање изложбе у региону – ван граница Србије .

Коаутор изложбе и сарадник Института за српски језик Ненад Ивановић који каже да изложба “Српска лексикографија од Вука до данас” обухвата лексикографску културу и продукцију српског народа током два вијека.

“Лексикографија слиједи оне стандарде који су успостављени Вуковим рјечником. Вук је успоставио основу коју српски лексикографи дослиједно слиједе”, рекао је Ивановић.

Предсједник СПКД “Просвјета” Драган Томић навео је да ово друштво ради на очувању идентитета, традиције и културе српског народа, те да је језик је један од најважнијих елемената идентитета једног народа.

“Поносни смо што је оваква изложба отворена у Брчком, што ће суграђани наредних 15 дана моћи да се упознају о историји српске лексикографије и развојем српског језика у претходних 200 година”, рекао је Томић.

Професор српској језика Зора Пајкановић рекла је да доста показатеља говори да се данас не посвјећује довољно пажње српском језику.

“Допустили смо да омладина барата са веома малим бројем ријечи и да ученици мало читају. Наша обавеза је да чувамо и његујемо језик, онако као што је Вук рекао”, навела је Пајкановићева.

Аутори изложбе „Српска лексикографија од Вука до данас“ су проф. др Рајна Драгићевић и др Ненад Ивановић, који су након отварања саме изложбе одржали предавање на тему „Српска лексикографија данас“, на коме су истакли да “Лексикографија слиједи оне стандарде који су успостављени Вуковим рјечником”. Изложбу „Српска лексикографија од Вука до данас“ сви заинтересовани суграђани моћи ће видјети у наредних седам дана.

Миљана Ђурђевић

MD MONTEL