Цртам и табанам нови живот

JP Putevi Brcko

Пише: Неда Козомара

Примјећујете сигурно, да се све чесће, нарочито на друштвеним мрежама, појављују разни такозвани духовници, неки самозвани учитељи развоја личности, који чак цртежима, што је до сад невиђен начин, претворе вам зивот у жељени модел испуњен срећом и благостањем.

Ваше је само да вјерујете у та чуда, да пошаљете отисак стопала, да вам измјере неким својим изумима потенцијал и виде гдје је сконцентрисана наводно, сва та енергија генија а да сте ви то само слутили и ево, сад има ко да вам открије да сте рођени за велика дјела.

Ако пажљиво погледате профил ликова који су конзументи тих нових медитација и разних самониклих хипотеза, видјећете једно сигурно – празне године у некој (о)средњој школи у којима нису читали класичну литературу, тачније, никакву и касније, такође.

Онај ко је на вријеме читао Толстоја, Ремарка, Достојевског, Балзака и Андрића, Ћопића, Мешу Крлежу…..никад нема потребу за измишљеним психолошким третманима полуобразованих особа јер је радио на себи онда кад је био вакат за то, читајући књиге у којима су описане све тајне и меандре душе.

Гдје је остао празан простор без тог садржаја ту нико помоћи не може са свим чакрама и осталим андрмољама.

Ако само један понуђени пасус прочитате у младости или сличан, довољно је за избјегавање надри психоучитеља, званих „LIFE COACH“ (што више да је на страном језику, звучи важније).

„Ниједан човек није острво – сам по себи целина; сваки је човек део континента, део земље. Ако грудву земље однесе море, Европе је мање, као да је однело неки рт, као да је однело посед твојих пријатеља или твој.

Смрт ма ког човека смањује мене, јер ја сам обухваћен човечанством. Стога, никад не питај за ким звона звоне – она звоне за тобом“.

Сјетиле су се, те особе, „каучи“ у позним годинама да се баве „цртањем живота“ гдје се поред уносног цртања пишу и уче цитати типа: “ кад видиш мачку да се уз плот пење повуци је..!“

Нуде јавно по друштвеним мрежама да проналазе животну сврху сродне душе, шире Света знања и отклањају блокаде или…некакав ЛИФТ ми нуди израду мога психолошког профила, све то подсјећа на баба Јагу која тако тривијалним изјавама фасцинира исте такве који нису своје блокаде отклањали знањем стручних људи као што је покојни Владета Јеротић и слични њему да не идемо до Јунга, Ничеа, и осталих.

Како ми недавно рече мој професор из Гимназије: „Ко је прочитао Идиота, исто је као да је студирао и био добар студент психологије“.

Драги професоре а они сто нису „Перу Квржицу“ сад машу нацртаним дипломама и отиском табана иду путем којим се често иде а има их колико нећеш.

MD MONTEL