БЛИЦ ВЕСТИ

JP Putevi Brcko

Један од већих проблема који треба бити решен у МЗ Илићка је питање амбуланте, који ово насеље нема. Председник МЗ Дамјан Дунџић је за Радио Брчко рекао да ће захтев за решавање овог проблема бити упућен властима, те да очекује позитиван исход. Други проблеми, као што је депонија, су или решени или се ради на њиховом решавању, додао је Дунџић.

——————–

Од 106 жена које су ове године у Брчком урадиле мамографски преглед дојки путем покретног мамографа њих 12 је имало сумњиве налазе и упућене су на даље претраге. Ферида Халиловић, председник Управног одбора Удружења обољелих од малигних болести „Брчанско срце“ каже да је једна од тих жена већ оперисана, док су остале жене у процедури. „Брчанско срце“ већ другу годину организује бесплатне мамографске прегледе жена. Овај пројекат је изузетно значајан јер омогућава да велики број жена изврши мамографски преглед дојки без дуготрајног чекања и процедура.

——————–

У БиХ током 2018. године регистровано је 28.555 рођене деце што у односу на 2017. годину показује пад броја рођених за 2,07 одсто, а умрло је 36.305 лица, што у односу на 2017. показује пад броја умрлих за 0,09 посто. То значи да је, према подацима Агенције за статистику БиХ, природни прираштај у прошлој години био -7.750, док је у 2017. износио -7.178. Негативан природни прираштај забиљежен је у свим мјесецима 2018. године, а тај ‘минус’ је у фебруару и марту 2018. био већи од хиљаду.

———————

Просечна цена литра дизел горива у Федерацији БиХ у периоду од јануара до априла порасла је за шест фенинга, а безоловног бензина 95 за седам фенинга, потврђено је Фени у Федералном министарству трговине. Просечна цена дизела по литру у јануару и фебруару је износила 2,25 КМ, у марту 2,27 КМ, а у априлу 2,31 КМ. Просечна цијена литра безоловног бензина у јануару је износила 2,20 КМ, у фебруару и марту 2,19 КМ, а у априлу 2,27 КМ.

MD MONTEL