У Брчком отворен Културно-административни центар „Патријарх српски Павле“

JP Putevi Brcko

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, председник Републике Српске Жељка Цвијановић и градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић отворили су у брчанском насељу Српска Варош Културно-административни центар “Патријарх српски Павле”.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије рекао је да је ово велики дан за Српску православну цркву.

“Радујемо се што смо данас овде, у Брчком, доживели овако велики догађај, освештање овог објекта. Ту ћемо се окупљати, ако Бог да, читаве године, кад год буде нека велика манифестација, управо као што смо се и данас сабрали”, нагласио је владика Фотије на свечаној академији која је одржана након отварања Центра “Патријарх српски Павле”.

Владика Фотије је истакао да се треба трудити да сви људи, који овде дођу, буду добродошли, као и данашњи представници Исламске заједнице и Католичке цркве.

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић изјавио је данас, након отварања Културно-административног центра “Патријарх српски Павле” у Брчком, да је дистрикт на путу да постане центар духовности Епархије зворничко-тузланске.

“Поносан сам због чињенице да је Брчко добило овакав Културно-административни центар под окриљем Српске православне цркве и поносан сам што носи назив блаженопочившег патријарха Павла”, рекао је Милић новинарима.

Свечану академију отворио је академик Матија Бећковић, који је у свом говору подсетио на велика дела блаженопочившег патријарха српског Павла и Светог Саве.

У програму свечане академије учествовали су хор “Србадија” из Бијељине, фолклорни ансамбли СПКД “Просвјета” Брчко и КУД “Илићка”, те певачке групе “Вијенац” СПКД “Просвјета” и “Босиљак” КУД-а “Илићка”.

Отварању центра и свечаној академији присуствовали су и министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, представници власти Брчко дистрикта, те представници Исламске заједнице и Католичке цркве у дистрикту.

Овај центар изграђен је поводом обележавања 800 година од аутокефалности Српске православне цркве. Организатор свечаности је Српска православна црква, Епархија зворничко-тузланска, Црквена општина Брчко.

Извор: радиобрчко

MD MONTEL