Мађарски рониоци у потрази за несталима у несрећи на Дунаву

JP Putevi Brcko

Мађарске власти планирају да пошаљу рониоце у Дунав како би пронашли 19 јужнокорејских туриста и још две особе које се воде као нестале пошто је туристички брод потонуо у тој реци, саопштили су званичници Јужне Кореје. Како наводи јужнокорејска новинска агенција Јонхап, нема напретка у проналажењу несталих лица.

Неименовани званичник у Министарству спољних послова Јужне Кореје каже да ће рониоци из Мађарске противтерористичке јединице можда већ и данас почети потрагу за телима несталих. Обалска стража Мађарске, такође, претражује реку из хеликоптера и уз помоћ скенера. Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да је затражио темељну истрагу о несрећи.

„Сви смо потресени, несрећа се догодила на месту где путници нису имали никакве шансе да преживе. Затражио сам од званичника да спроведу стриктну и темељну истрагу“, рекао је Орбан за државни радио, преноси Ројтерс.

 Мађарска полиција ухапсила је капетана крузера који је учествовао у несрећи на Дунаву у којој је погинуло најмање седам јужнокорејских туриста.

Капетан је 64-годишњи украјински држављанин идентификован као Ц. Јури из Одесе, а ухапшен је због немара у управљању воденим саобраћајем, што је довело до масовног губитка људских живота, саопштила је полиција, преноси Ројтерс.

Мађарска спасилачка служба синоћ је саопштила да су мале шансе да ће бити пронађено још преживелих после судара два брода у Дунаву, у центру Будимпеште, у којем је седам особа погинуло, док се 21 води као нестала.

Извор: ртс

MD MONTEL