Америка уз захтев за визу тражи и податке са друштвених мрежа

JP Putevi Brcko

Амерички Стејт департмент од сада тражи од скоро сваког подносиоца захтева за америчку визу да поднесе и своја корисничка имена која користи на друштвеним мрежама, своје раније имејл адресе и телефонске бројеве.

То представља огромно проширење појачаног „скрининга” потенцијалних имиграната и посетилаца у САД.

У потезу који је тек ступио на снагу, после одобрења ревидираних формулара за захтеве за визе, Стејт департмент је саопштио да је допунио своје формуларе за имиграционе и неимиграционе визе у којима се сада од скоро свих подносилаца захтева траже додатне информације, укључујући и податке о друштвеним мрежама.

Промена, предложена у марту 2018. године ће, како се очекује погодити око 15 милиона странаца који траже визе за улазак у САД сваке године.

„Национална безбедност је наш главни приоритет када меримо апликације за визе, и сваки будући путник и имигрант у САД подвргнут је детаљној безбедносној провери”, навео је Стејт департмент додајући да они стално раде на томе да поправе процес провере да би се заштитили амерички држављани, уз истовремену подршку путовања у САД, пренела је Бета.

До сада су се друштвене мреже, имејл адресе и историје телефонских бројева тражиле од подносиоца захтева који су идентификовани за посебну проверу, као што су људи који су путовали у области света „под контролом терористичких организација”. Процењено је да је око 65.000 подносиоца захтева за визе потпадало под ту категорију.

Нова правила односе се такорећи на све подносиоце захтева за имигрантске и неимигрантске визе.

Када је први пут објавио да планира да уведе ову измену, Стејт департмент је навео да ће тиме бити погођено 710.000 подносиоца захтева за имигрантске визе и 14 милиона за неимигрантске визе, укључујући оне који желе да дођу у САД ради запослења или образовања.

У новим формуларима наводи се списак платформи друштвених мрежа и подносилац захтева треба да пружи назив свог налога последњих пет година. Такође мора да се поднесе историја последњих пет година који телефонски бројеви су коришћени, имејл адресе, статус о међународним путовањима и депортацији као и то да ли су неки чланови породице били укључени у терористичке активности.

Извор: политика

MD MONTEL