Градоначелник Милић са сарадницима обишао Месну индустрију „ЗП Комерц“

JP Putevi Brcko

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић са шефом Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду Владе дистрикта Брчко Зораном Гајићем и градоначелником Бијељине Мићом Мићићем данас је обишао фарму за тов јунади и свињогојску фарму Месне индустрије „ЗП Комерц“ на подручју Брчког и Бијељине.

Обилазак ове компаније, која запошљава преко 200 особа од којих је у Брчком запослено њих 40, био је повод за разговор о пословању али и начинима за даљи развој.

„Нама је у Влади битно да покажемо успјешне фирме јер је то данас заиста вриједно и нешто што треба подржати. Крајње је вријеме да се посветимо разговорима о привреди, пољопривреди и производњи јер је то нешто што ће, поготово локалне заједнице, опредјељивати у смислу њихове успјешности или неуспјешности. У Брчком у значајној мјери предузимамо активности у растерећењу привреде. У току је израда регистра фискалних и парафискалних намета гдје ћемо сагледати сва оптерећења за привреду и пољопривреду да бисмо и кроз тај вид допринјели бржем и успјешнијем развоју“, истакао је градоначелник Милић у изјави за новинаре.

Приликом обиласка било је ријечи о томе колико су успјешне подстицајне мјере које Влада дистрикта проводи, а за шта се годишње издваја између 10 и 12 милиона конвертибилних марака, гдје су проблеми и како унаприједити подстицаје са циљем новог запошљавања и унапређења пословања. Разговарано је и о потреби измјенe законске регулативе како би домаће фирме биле конкурентне и на свјетском тржишту.

„ У примарној производњи одлагање фекалног отпада још никад није регулисано законом онако како је то у савременом свијету ријешено, а ми који желимо да будемо конкурентни на тржишту морамо да идемо у складу са свијетом“, рекао је власник Месне индустрије „ЗП Комерц“ Љубиша Росић. Он је захвалио градоначелнику Милићу на одвојеном времену и истакао да је он први градоначелник из Брчког који је посјетио ову компанију те нагласио да његова компанија, која се увелико модернизује, још може инвестирати и ширити производњу и продају и на простору дистрикта.

Предузеће „ЗП Комерц“ на подручју Брчко дистрикта послује преко 15 година. Од 2012. године на пордучју дистрикта ово предузеће почиње да гради објекте за тов јунади. Данас “ЗП Комерц” располаже са око 6.000 метара кавдратних затвореног простора у коме се тренутно узгаја 1700 јунади у тову. До сада је „ЗП Комерц“ у дистрикту у објекте и живу стоку уложио више од 5 милиона конвертибилних марака.

MD MONTEL