Русија блокирала увоз меса четири српске компаније

JP Putevi Brcko

Ова привремена мера усмерена је директно ка компанијама, али не и Србији као држави. Реч је о неправилностима које је могуће отклонити – рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић за „Политику”.

Руска Федерација блокирала је, на 60 дана, увоз меса и прерађевина четири компаније из Србије. На том списку су неки од највећих домаћих произвођача: Индустрија меса „Матијевић”, „Карнекс”, „Биг бул фудс” и „Златиборац”.

Како је „Политици” потврђено у министарству пољопривреде стопирање извоза је приврeмено док произвођачи не отклоне неправилности. Мере су уведене након што су руски ветеринарски инспектори у редовној и најављеној контроли обишли српске компаније из овог сектора, које имају дозволу за извоз меса и прерађевина на то тржиште.

Контрола, уз присуство српских ветеринарских инспектора, обављена је од 15. до 19. априла, што се наводи и у кратком извештају објављеном на сајту „Росељхознадзора”.

Истиче се да одлука руске ветеринарске службе ступа на снагу 4. јуна. Медији преносе да је 19 службеника ове институције извршило надзор у шест српских компанија за производњу меса. Списак замерки руске инспекције је дуг и тичу се углавном начина клања животиња, исхране обраде и чувања меса, услова производње и складиштења.

– Ова привремена мера усмерена је директно ка компанијама, али не и Србији као држави – рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић за „Политику”.

Неки су „прошли” најављену контролу, а други ће имати ограничену забрану извоза. Реч је о неправилностима које је могуће отклонити, истиче Бранислав Недимовић, додајући да је већ одржан састанак са свим овим произвођачима и да им је наложено да, у наредних 20 дана, поступе по налозима и прилагоде се руским ветеринарском прописима уколико желе да послују у тој земљи.

– Наше компаније морају да схвате да је конкуренција на том тржишту велика и да су ветеринарски стандарди за извоз у Русију промењени од 2011. када су добијали дозволе – рекао је он.

У заједничком саопштењу, које су јуче нашој редакцији послале компаније „Карнекс”, „Златиборац”, „Биг бул”, и „Матијевић”, наводи се да се одлука руске Федералне службе за ветеринарски и санитарни надзор односи на неусаглашености са процедурама руских нормативно- техничких услова, које могу да се разреше у кратком року. Напомињу да ће све испоруке меса и производа, које буду кренуле ка руском тржишту до 4. јуна, моћи да се спроведу према уобичајеној процедури.

Истичу да у овом тренутку већ раде на испуњавању свих захтева, који су пред њих постављени, сарађујући међусобно, али и са свим релевантним институцијама у Србији. – Верујемо да ћемо врло брзо испунити све захтеве усклађености с индустријским стандардима и релевантним прописима руске Федералне ветеринарске службе – истиче се у допису и додаје да оваква ситуација није изузетак у индустрији месних прерађевина, али ни у другим гранама индустрије, јер у процесу и контроли увоза повремено долази до уобичајене процедуре надзора, иза које следи и захтев за додатним усклађивањем са технолошко- техничким захтевима земље увознице, а по усклађивању, у складу са процедуром, очекује се и да се компаније поново нађу на листи извозника у Руску Федерацију.

– Желимо да истакнемо да до сада нисмо имали сличних проблема и да смо годинама активни извозници на тржиште Руске Федерације, те да је на нама у овом тренутку да дамо све од себе да испунимо све захтеве, како би суспензија била обустављена – кажу у ове четири компаније.

 

Извор: политика
MD MONTEL