У БиХ се и званично више не смију увозити аутомобили старији од 10 година, односно са Еуро 4 нормом

JP Putevi Brcko

БиХ коначно може очекивати смањење старих загађивача на улицама након што је почетком овог мјесеца ступила на снагу забрана увоза половних возила с мотором Евро 4.

Из Управе за индиректно опорезивање (УИНО) сазнајемо како су грађани БиХ, вјероватно упознати о овој одлуци, протеклих мјесеци доста интензивније увозили половна возила у односу на ранији период.

Повећан увоз

У првих пет мјесеци 2019. године у БиХ је увезено 38.661 возило вриједности више од 412 милиона КМ, од чега је 34.269 половних аутомобила. У истом периоду претходне године, у БиХ је увезено 27.256 половних возила.

Иначе, у БиХ је у 2018. години увезено 82.905 аутомобила, од чега су биле 72.380 половних возила. У сусједној Хрватској, напримјер, увози се четири пута више нових аутомобила.

Колики је тренд раста увоза половних аутомобила у БиХ, најбоље показује податак да је у нашу земљу 2010. године увезено 32.695 аутомобила, што је више него упола мање у односу на прошлу годину.

Готово 80 одсто регистрованих аутомобила у БиХ је старије од десет година, што нас чини земљом с најстаријим возним парком у Европи.

Портпарол УИНО Ратко Ковачевић појашњава нам које су процедуре при увозу возила.

“Цариник на граничном прелазу власнику увозног аутомобила даје пролазну царинску пријаву на рок од десет дана у којем возило мора проћи преглед у овлашћеном техничком сервису који испитује да ли то возило и мотор задовољавају услове за увоз у БиХ. Када добију увјерење да задовољавају стандарде, тада враћају возило на царињење”, каже нам Ковачевић.

Прелазни период

Према новој Одлуци о најнижим техничким захтјевима за новопроизведена и коришћена возила, објављеној у марту ове године, у БиХ ће бити могуће увести половне аутомобиле само уколико испуњавају стандард Еуро 5 те нова возила са Еуро 6 мотором. То значи како се у БиХ више неће моћи увозити аутомобили старији од отприлике десет година.

“Овом одлуком се прописују најнижи технички захтјеви за новопроизведена и коришћена возила у процесима хомологације типа возила и хомологације појединачног возила те за дијелове, уређаје и опрему возила у процесу хомологације типа. Коришћеним возилом се сматра возило од чијег је првог регистровања прошло најмање три мјесеца или које је прешло пут од најмање 3.000 километара”, појашњавају нам из Министарства саобраћаја и комуникација БиХ.

Из станица за технички преглед подсјећају како је Еуро 5 ступио на снагу 2009. године у Европи, али како постоје и аутомобили произведени 2010. године са Еуро 4 мотором.

“Морамо узети у обизир и прелазни период. То значи да ће сви они који су раније уплатили возила која нису у складу с новим правилима, и који имају доказ о предрачуну, наруџбини и слично, моћи увести своја возила у БиХ. За све остале вриједи забрана од 1. јуна”, казали су нам из овлашћених станица за технички преглед Сарајево-осигурања.

Иначе, Одлука о најнижем стандарду приликом увоза возила била је захтјев Удружења овлашћених заступника и трговаца аутомобилима ФБиХ при Спољњотрговинској комори ФБиХ.

Циљ ове забране, истичу надлежни, јесте допринијети бољој исправности возила, смањењу загађености, смањењу несрећа на путевима, што ће у коначници приближити БиХ испуњавању услова за пријем у Европску унију у контексту смањења количине угаљ-диоксида у ваздуху.

Извор: блпортал

MD MONTEL