Аутопут кроз Посавину и Семберију за шест година

JP Putevi Brcko

Република Српска је убрзала припреме за изградњу аутопута који треба да је, преко Посавине и Семберије, повеже са Србијом, а томе у прилог иде информација која је упућена у скупштинску процедуру у којој пише да је циљ да та дионица буде завршена до 2025. године.

У Републици Српској је посљедњих мјесеци интензивирана прича о ширењу мреже аутопутева, посебно након што је у употреби комплетан аутопут “9. јануар” од Добоја до Бањалуке, а из републичких институција истичу да су у овом моменту приоритет нови километри према Србији.

Влада је, наиме, по скраћеном поступку упутила у Народну скупштину РС одлуку о изради плана парцелације за аутопут, али и гасовод дионице од Вукосавља до Брчког те од Брчког до Раче.

Тај документ је увршћен у дневни ред сједнице републичког парламента, чији је почетак заказан за 11. јун, а планом су, како је наведено, обухваћена подручја утврђена студијом економске оправданости за пројекат аутопута Вукосавље – Брчко, документацијом за дефинисање коридора аутопута од Брчког преко Бијељине до границе са Републиком Србијом, на територији града Бијељина и идејним рјешењем трасе гасовода кроз Републику Српску.

Укупна дужина аутопута износи 70,5 километара, од тога дио Вукосавље – Брчко 32, а дионица Брчко – Рача 38,5 километара.

Јавно предузеће “Аутопутеви Републике Српске” и предузеће “Гас-Рес” су се, како је истакнуто, обратили надлежнима у Влади РС дописима у којима су покренули иницијативу за доношење плана парцелације за аутопут и гасовод дионице Вукосавље – Брчко и Брчко – Рача по скраћеном поступку.

У дијелу измјена и допуна просторног плана РС до 2025. године, којим су одређени приоритети развоја у области друмског транспорта, наведена је потреба да до 2025. године буде изграђен аутопут Модрича – Брчко – Бијељина – граница са Србијом. Наглашено је и да су “Аутопутеви Републике Српске” прибавили студије економске оправданости за дионице Вукосавље – Брчко и Брчко – Рача.

– Доношењем плана парцелације по скраћеном поступку ствара се плански основ за реализацију стратешког циља – изградња аутопута у посавском појасу. Такође, будући да је у Републици Србији актуелна изградња аутопута ка Сремској Рачи и изградња моста преко ријеке Саве, изградња предметних дионица аутопута на територији Републике Српске има додатни значај – истакнуто је у акту о којем ће ускоро расправљати народни посланици.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је “Гласу Српске” да је као приоритет стављено путно повезивање са Србијом, односно Бањалуке, преко Добоја, Брчког и Бијељине, са Београдом.

– Убрзали смо активности да што прије кренемо у реализацију пројекта јер и Србија интензивно иде ка граници према Рачи, односно Српској, са намјером да евентуално помогне и према Бијељини како ми не бисмо каснили. Тако да спроводимо активности да бисмо били спремни за почетак тих радова – рекао је Трнинић.

Према измјенама и допунама просторног плана до 2025. године, изградњи магистралног гасовода од Бијељине до Новог Града, у сврху реализације планиране гасификације, дат је статус националног пројекта од стратешког интереса. Стратегијом развоја енергетике до 2030. године развој гасне инфраструктуре првенствено је базиран на плановима проласка наведеног гасовода кроз Републику Српску.

План

Изградња аутопута од Београда до Сарајева, односно дионице која ће пролазити кроз Бијељину, била је кључна тема на недавном састанку у том семберском граду, којем су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, представници Владе РС и локални челници.

Тада је речено да је утврђен план активности како би сви предуслови били на вријеме испуњени и да не би било проблема у реализацији тог пројекта.

Извор:Глас Српске

MD MONTEL