Поплаве 2019: Вода је у Гучи за 45 минута надошла, људи остали заробљени у кућама

Kolubara

Вода се повлачи из поплављених подручја, али мештани градова Западне Србије кажу да је штета огромна.

Оштећени мостови и путеви, стотине поплављених домаћинстава, покренута клизишта, пољопривредна земљишта под водом – ово је последица поплава које су погодиле Србију.

Вода се повлачи, а остаје да се утврди материјална штета, рекао је заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Бобан Стевановић за РТС.

Због поплава је у понедељак евакуисано 297 особа, а проглашена је ванредна ситуација у 12 општина и градова у Србији, додао је Стевановић.

Шта значи ванредна одбрана од поплава

Рушки Тадић, пензионерки из Краљева, вода је однела све што је имали засађено на плацу у оближњем селу Мрсаћ. Она и њен супруг Никола, већ 30 година имају тамо викендицу и имање од 50 ари, а у понедељак ујутро вода им је однела све засаде – воће, поврће, цвеће у башти.

„Све што смо мој супруг и ја 30 година радили, отишло је“, каже Тадић за ББЦ.

Тик уз плац протиче им поточић, који је сад надошао. Вода је однела и мост са гвозденом оградом, који су они саградили.

Пет година од поплава: Бујица воде, али и „криминалног немара“
Како Срби из Чикага подносе -50: „Као на Игману, ко ово преживи…“

„Нисам могла да одем тамо, брат ми је све јавио. Вода је у кући била метар и по, каже, шикљала је вода и из бунара. Катастрофа. Све што смо имали у дворишту, оне масивне плетене столице, вода је сатерала у један ћошак“, наводи Рушка.

Њен муж је пореклом из Далмације и донео је винову лозу из родног краја, гајио је годинама, а сад нема ништа од тога.

„Хвала Богу ми смо добро, али штета је баш велика“.

РХМЗ: Водостаји и даље у порасту

Опасност од поплава и даље постоји у неким деловима земље, а војска Србије спремна је да на позив Сектора за ванредне ситуације одмах реагује, рекао је Стевановић.

Водостај реке Саве ће превазилазити границу редовне одбране од поплава код Шапца и Београда, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод, РХМЗ.

Из РХМЗ-а су такође навели да ће до четвртка, 6. јуна, бити у порасту и водостаји на банатским рекама.

Власник кафане „Броћића авлија“ Милош Броћић из Гуче каже за ББЦ да старији мештани не памте да се у последњих 100 година догодила поплава, као у понедељак.

„Вода је за 45 минута надошла, људи су остали заробљени у кућама, три метра је била изнад просека“, истиче Броћић.

Његов локал, који сваке године током драгачевског Сабора трубача прими неколико хиљада гостију, налази се на самој обали реке Бјелице, која се излила.

„Вода је ми је кроз локал прошла у висини од метар. Штета је огромна, али надајмо се најбољем. Гледамо у небо и надамо се да више киша неће падати“.

Варошица Гуча је цела била поплављена, каже, а одатле се сјурила бујица у Лучане. Тамо постоје бедеми, а и пумпе које им је доставила локална фабрика боја „Максима“ била им је од велике помоћи.

Вода се, додаје, сад повукла, али су он и његови суграђани уморни од санирања штете.

„Остали су блато и вода, јер смо одмах направили радну акцију и већ нешто очистили. Нажалост, ми имамо искуства у поплавама“, каже Броћић.

Ванредна ситуација проглашена је на територији града Краљева и општина Кнић, Ариље, Лучани, затим у Врњачкој Бањи, Тутину, Трстенику, Новом Пазару и Сремској Митровици.

Вода у местима у којима је дошло до плављења домаћинстава, полако и постепено се повлачи изјавио је у понедељак Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

„Ситуација се у свим овим местима смирује, а сада следи посао црпљења воде и стварања услова да се људи врате кућама, што је на локалним самоуправама и припадницима Сектора за ванредне ситуације“, рекао је Марић и додао да у овим бујичним поплавама није било повређених и страдалих.

Извор: ббц

MD MONTEL