Да ли нас заиста чека „катаклизмично“ лето?

JP Putevi Brcko

Директор РХМЗ-а Југослав Николић каже за РТС да ће јун бити нешто кишовитији него прошле године, јул топлији и сувљи, а август сличан прошлогодишњем.

Неће бити катастрофичних сценарија, наглашава Николић.

Лето ће, према дугорочној прогнози РХМЗ-а, бити просечно влажно и мало топлије, у просеку за један степен у односу на вишегодишњи просек, рекао је Југослав Николић гостујући у Дневнику РТС-а.

Биће око 23 до 34 кишна дана током летње сезоне, чак ће бити пријатније него прошле године, наводи Николић. Додаје да ће јун бити нешто кишовитији него прошле године, јул ће бити топлији и сувљи, а август сличан прошлогодишњем.

Објаснио је да су катастрофични сценарији, који предвиђају екстремно топла лета и екстремно хладне зиме, обично везани за сензацонализам медија и интересе неких лоби група.

Подсетимо, Акјуведер је на свом сајту објавио прогнозy њихових метеоролога о времену које се за време лета очекује у Европи, а по којој „стари континент“ очекују паклена лета и разорне олује.

За Балкан се предвиђа да ће га ове године заобићи тропске врућине, али ће због тога он „платити цену“ јер ће бити под утивцајем разорних олуја, снаге да формирају торнада.

Извор: Б92

MD MONTEL