ДОРОТЕА – “БОЖИЈИ ДАР“ – СА ФЛАУТОМ ОСВАЈА СВЕТ

JP Putevi Brcko

На први поглед рекли би смо да је Доротеа сасвим обична тринаестогодишња девојчица зачитана у Хари Потера.

Једноставна, скромна, готово неприметна док хода градом, тринаестогодишња Доротеа Дивковић је једна од талентованијих ученика Основне музичке школе у Брчком. У класи проф. Гордане Шућур завршава V разред на одсеку за флауту. Велику подршку Доротеа има и од своје маме, магистра музичких наука Браниславе Поповић, која Доротеу прати као корепетитор на наступима.

До сада, са такмичења широм БиХ и Србије, Доротеа увек се враћала са освојеним једним од прва три места. На многим такмичењима била је једини представник БиХ уз велику конкуренцију многобројних ученика музичких школа широм Балкана.

Изузетно забележена искуства имала је од Интернационалног фестивала музике „Примавера“ у Бијељини затим преко Међународног такмичења флаутиста „Миодраг Азањац“ у Београду и све до једног од најјачих такмичења дрвених дувача у Пожаревцу.

 

За само пет година од како свира флауту, захваљујући изузетном таленту, досадашњем раду али и „БОЖИЈЕМ ДАРУ“ као што и њено име носи значење, Дротеа је једина ученица брчанске музичке школе којој се пружила прилика да, поводом 70. година Универзитета у Сарајеву, свира на концерту са Камерним оркестром састављеним од студената и ученика музичких Академија и музичких школа широм БиХ.

„Флауту обожавам. Не постоји правило када треба да вежбам и колико часова дневно ћу провести у вежбању. Једноставно узмем флауту и свирам. Понекад сат, два, а веома често уз флауту проведем и више сати свирајући. Све зависи како ме понесе музика. Не мерим време. Свирам онолико колико ме музика носи“ каже Доротеа.

Иако млада већ је имала прилику да свира са великим именима као што је италијански пијаниста Филипо Тениши на концерту у Брчком. Ипак недавни наступ у Сарајеву остаће јој упамћен као једно огромно искуство.

„Велику подршку у раду имам од своје професорице Гордане Шућур као и од маме која ме прати као корепетитор на наступима. Ипак, ући у избор и свирати на концерту у Сарајеву са музичарима који су старији и искуснији доста од мене то је било једно огромно искуство које ћу дуго памтити“ скромно каже видно озарена Доротеа.

И као што смо рекли на почетку текста, на први поглед сасвим једноставна и скромна тринаестогодишња девојчица, увелико се припрема за одлазак у средњу музичку школу а затим и на Академију. А до тада ће и даље, готово неприметно, ходати улицом скривена у свом уметничком облаку не желећи да ремети околину.

Иако за сада помало тинејџерски несвесна, овим темпом и досадашњим успехом Доротеа, са флаутом у руци, корача сигурним корацима који ће једнога дана одзвањати негде са светске сцене класичне музике као „ДОРОТЕА ГРАНДЕ“!

Уз „БОЖИЈИ ДАР“ који има Доротеа Дивковић, њен успех нас неће изненадити!

Срећно Доротеа!

MD MONTEL