ПАТРИЈАРХ СА АСАДОМ О КиМ: Председник Сирије осудио отимање српских територија

Kolubara

Делегација СПЦ у Сирији са државним и црквеним врхом разговарала о украјинском питању и КиМ. Иринеј се захвалио званичном Дамаску јер не признаје једнострану независност јужне покрајине

Српска и антиохијска патријаршија одувек су биле блиске. Наше пријатељство није од јуче, него датира од Светог Саве. Спаја нас иста вера у Христа, али и страдање које подносе наши народи. У овом времену потребно нам је јединство хришћана и наших цркава. Ми смо релативно мали народи и само нас јединство у Господу чини великима.

У духу ове поруке патријарха Иринеја, делегација Српске православне цркве примљена је у сиријској Антиохијској патријаршији, где је уприличен низ састанака са најзначајнијим личностима верског и политичког живота ове земље. Најважније теме разговора са домаћинима биле су ситуација у православљу у јеку тзв. украјинског питања, али и будућност Косова и Метохије, чијој се самопроглашеној независности сиријска држава и црква децидно противе.

Делегацију СПЦ, у којој су били и митрополит црногорско-приморски Амфилохије и владика шумадијски Јован, примио је и председник Сирије Башар ел Асад, коме се патријарх Иринеј захвалио на принципијелном ставу Сирије према једнострано проглашеној независности Косова.

– И Сирија и Србија изложене су покушајима спољног подривања њиховог суверенитета и друштвеног ткива. Упорност двају народа у суочавању са таквим покушајима основа су за изградњу народног дијалога и дугорочне сарадње – рекао је Асад.

Посета патријарха Иринеја Дамаску, у круговима блиским Патријаршији у Београду, тумачи се као веома значајна не само за односе двеју цркава, већ и за свеукупно православље. Сиријски председник Асад ужива подршку Русије, са којом и СПЦ има изузетно блиске односе. Иако хришћани чине свега десетак одсто укупног становништва Сирије, древна Антиохијска црква сматра се једном од четири прворазредне православне патријаршије.

– Делагација СПЦ у Сирији изузетно је срдачно дочекана, а патријарх Јован сматра се великим пријатељем српског народа – каже саговорник „Новости“ из Патријаршије. – Иако разорена вишегодишњим ратом, Сирија је веома значајна земља у православном свету. Будућност КиМ била је тема и састанка са председником Асадом, који је осудио отимање државних територија.

Иринејева посета Антиохијској патријаршији тумачи се и као још један покушај помирења међу црквама у православљу после проглашења канонски непризнате Украјинске цркве. У сличној мисији, осим патријарха Иринеја, налази се и кипарски архиепископ Хризостом. Њихов заједнички циљ јесте отопљавање односа између Цариградске и Московске патријаршије и покретање дијалога као пута за решавање неспоразума.

ИКОНЕ СВЕТОГ САВЕ НА ПОКЛОН

Патријарх српски Иринеј током боравка у Сирији обишао је Дамаск, и, између осталог, посетио и остале локалне хришћанске цркве – римокатоличку, гркокатоличку заједницу као и сиројаковитског патријарха. Обишао је и Велику умејадску џамију, као и једну од највећих хришћанских светиња на тлу Сирије – Манастир Свете Текле. Своје домаћине патријарх је даровао иконом Светог Саве.

Извор: novosti.rs

MD MONTEL