БЛИЦ ВЕСТИ

JP Putevi Brcko

-Влада Брчко дистиркта ће данас у 14 часова одржати 71. ванредну седницу, на којој ће чланови Владе, између осталог, разматрати ребаланс буџета Брчко дистрикта. Пре 71. седнице, у 8 часова, требао би бити одржан и први наставак 70. ванредне седнице и други наставак 62. редовне седнице Владе Брчко дистрикта.

-Током 2016. године на одлазак из БиХ одлучило се 34.000 људи, а наредне године њих 35.000. Крајем прошле године евидентиран је одлазак 37.000 људи. То су подаци Министарства цивилних послова, у којим се још наводи да је од почетка ове године БиХ напустило 30.000 особа. Подаци говоре и да се држављанства БиХ у протеклих десетак година одрекло више од 70.000 грађана.

-Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић присуствоваће у Рашеву код Зворника свечаном отварању нових производних капацитета предузећа „Витинка“. Отварању нових погона фабрике у 16.00 часова ће, заједно са Петричевићем, присуствовати и помоћник министра за привредни развој Велимир Андрић, најављено је из ресорног министарства.

-Влада Србије донела је одлуку о проглашењу стања елементарне непогоде због обилних падавина, града и изливања бујичних и других водотокова које су овог месеца изазвале велику материјалну штету у појединим општинама. Одлука представља први корак у активирању државе у дефинисању тачног броја општина и штете настале у поплавама, како би се приступило обнови инфраструктуре, приватних и објеката јавне намене, саопштено је из Владе Србије.

-Премијер Северне Македоније Зоран Заев је изјавио како ће поднети оставку ако Европска унија у јуну његовој земљи не одобри датум почетка преговора о чланству. Заев је нагласио да је ЕУ то обећала, а Северна Македонија заслужила због спроведених реформи и нарочито споразума о сређивању односа с Грчком и Бугарском, преноси Бета. Он је такође рекао како не верује да би, у случају да ЕУ не одобри почетак преговора с Албанијом, то довело до стварања „Велике Албаније“ што би било немогуће јер то не би дозволио ни НАТО, чија је Албанија чланица.

MD MONTEL