Бесплатни јавни превоз за све који читају књигу

JP Putevi Brcko

Иницијативу је покренуо млади активиста Виктор Мирон, у намјери да подстакне људе да више читају књиге док се возе у јавном пријевозу.

Он је иницијативу поднио опшинским властима у Румунији прошле године, а она је усвојена у јуну ове године када су током неколико дана путници са књигама у рукама могли бесплатно возити, пише “Bord panda” (Боред панда).

Мирон је сличну акцију организовао и почетком прошле године, када је уочивши да људи добро реагују на попусте, предложио градској скупштини Клужа да прве недјеље сваког мјесеца људи који читају књигу током вожње аутобусом путују бесплатно.

Након што су власти прихватили концепт, већ првог дана Сајма књига више од 1.200 људи путовало је бесплатно.

Виктор Мирон залагао се и за друге кампање у којима је промовисао читање.

Једна од њих је пројекат “bookface”, који подразумијева да сви људи који као профилне фотографије на Фејсбуку имају књиге, добијају најразличитије попусте у књижарама.

Према истраживању румунског Института за социологију, 22 одсто младих Румуна уопште не чита, док један од петоро младих чита само једну књигу годишње.

Клуж Напока налази се у централном дијелу Румуније и са више од 300.000 становника други је по величини румунски и највећи град у покрајини Трансилванија.

Извор: GlobalCir

MD MONTEL