ДА ЛИ ЋЕ ВОЈСКА НА ГРАНИЦУ? Председништво БиХ данас хитно заседа због мигрантске кризе

JP Putevi Brcko

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик за данас је заказао хитну седницу због мигрантске кризе и нарочито тешке ситуације у Унско-санском кантону.

Додик је саопштио да ће данас бити хитна седница, али је рекао да не верује да ће получити неке конкретне резултате. Није хтeо, каже, да одбије сазвати седницу, на коју члан Председништва БиХ Жељко Комшић, који је и затражио а и по пословику има право, али сумња у адекватан исход.

Додик је подсетио да је Председништво БиХ и раније разматрало то питање те затражило да се направи конкретан план када је реч о мигрантским пробемима, али, како каже, Савет министара ништа није урадило, чиме је, уместо решења за мигрантски кризу, постало проблем.

Комшић, такође, предлаже да Председништво БиХ наложи министру одбране Марини Пендеш да нареди употребу и размештај војно-полицијских, инжињерских, извиђачких као и других јединица Оружаних снага БиХ ради подршке и помоћи патролама Граничне полиције БиХ у контроли границе БиХ са Србијом и Црном Гором ради спречавања илегалних прелазака државне границе.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је с друге стране изјавио да нико неће поставити војску на граници са Србијом како би био спречен улазак миграната, иако је пре нешто више од годину имао другачији став.

Додик је рекао да је већ одржана седница посвећена проблему миграната, на којој је закључено да треба да буде сачињен конкретан план и дат задатак Савету министара да то учини, али ништа није урађено.

– Савет министара, које је требало да буде решење за мигрантску кризу, постало је додатни проблем, јер није ништа учинило. Заказао сам седницу Председништва БиХ, али мислим да ће то бити јалова прича која неће дати никакав резултат, јер немамо Савет министара које би могло нешто оперативно да уради. Уставом је предвиђено да је Савет министара помоћни орган Председништва, а ми немамо никакав помоћни орган – рекао је Додик.

Извор: српскаинфо

MD MONTEL