БРАТЕ ХИПОКРАТЕ, ПОДНЕСИ ОСТАВКУ!

JP Putevi Brcko

Након гостовања шефа Одељења за здравство у Влади Кондоминијума и председника управног одбора у емисији на локалној телевизији, јавност може „безбрижно“ отићи на спавање јер сада бар има званичну потврду ДА СЕ ЗДРАВСТВО КОНДОМИНИЈУМА НАЛАЗИ У КАТАСТРОФАЛНОМ СТАЊУ!  Што би један локални привредник рекао ДРАГИ СУГРАЂАНИ, НЕ БУДИТЕ БЕЗ БРИГЕ!

Јавност је у емисији могла чути чињеницу да је Влада и Скупштина Кондоминијума апсолутно и безусловно спремна да издвоји новчана средства у износу од „РЕЦИТЕ КОЛИКО ВАМ ТРЕБА И ДОБИЋЕТЕ“!!!

Шта је онда разлог да се то до сада није реализовало? ШТА ЈЕ РАЗЛОГ ДА СЕ ЗДРАВСТВО ИЗ ГОДИНЕ У ГОДИНУ НАЛАЗИ НА ДНУ КАЦЕ?

Због чега су доктори принуђени, како рекоше у емисији, да користе чак двадесет и пет пута једну „електроду“ за коагулацију (шта год то значило) када је то, како смо чули, МАКСИМАЛНО ДОЗВОЉЕНО свега два пута да се једна користи након чега МОРА бити замењена новом „елкетродом“? Па се чак десило да та иста електрода се и поломи и остане у жени (ево ваћ сам се најежио) па „ајд Јово на ново“, отварај поново жену да „повадимо“ све што није њено!!!

Лаик на ове „електроде“ може само да се „наелектрише и најежи“ и да се помоли Господу Богу да се то њему не деси! Да не да лепи Бог. Отварај жену К`О КОНОБАРСКИ БУЂЕЛАР, два – три пута да видимо да није шта год, ко од особља, „СЛУЧАЈНО“ нешто заборавио у њој. И онда кажемо МА ДИВНО НАМ ЈЕ ЗДРАВСТВО!

Једно од питања које је поставио гледалац гласило је: ЗБОГ ЧЕГА ЖЕНА НА ПОРОЂАЈУ МОРА ДА ПЛАЋА 500 КМ ЗА СПИНАЛНУ АНЕСТЕЗИЈУ? На ово питање одговорено је ДА ТОГА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ!

Образложење: Тај исти доктор је ИЗ СВОГ ЏЕПА себе усавршио да може да даје спиналну анестезију!

У преводу то би требало да значи да сада „ПОЛАЖЕ ПУНО ПРАВО“ ДА НАПЛАЋУЈЕ У КЕШУ ЧАК 500 КМ КАКО БИ НАДОКНАДИО УЛОЖЕНО! И све то ЈАВНО У ЈАВНОЈ ЗДРАВСТВЕНОЈ УСТАНОВИ! Ма дивота једна! Отвори буразеру приватну ординацију па наплаћуј у кешу ПО ЦЕНИ ОД МИЛИОН МАРАКА! У јавној установи примаш плату а усавршавао си се због себе. ЖАЛИ СЕ ШТО ТЕ ШЕФОВИ НИСУ ПОСЛАЛИ НА УСАВРШАВАЊЕ. Ниси морао да се излажеш трошку.

Да ли то значи да онај доктор који не користи болничку мензу, већ из свог џепа купи кифлу и паштету, ТРЕБА ПАЦИЈЕНТИМА ДА НАПЛАЋУЈЕ ПРЕГЛЕД 100 МАРАКА КАКО БИ НАДОКНАДИО ТРОШКОВЕ ЗА КУПЉЕНИ ДОРУЧАК? Јесте да паштета и кифла не коштају 100 КМ ал уложио је из свог џепа и његово „право“ је да ту кифлу вреднује онолико колко он мисли да треба! Да не говоримо шта ако доктор наручи доручак испод сача. То би у надокнади могло пацијенте да кошта ко Светог Петра кајгана!

Или ИПАК оно „ТОГА НЕЋЕ БИТИ“ изговорено у емисији би могло да значи да ће тај исти доктор за давање спиналне анестезије, увођењем фискализације, вероватно „ИЗ ВЛАСТИТОГ ЏЕПА“ набавити и фискалну касу те ће пацијенткињама од сада ДАВАТИ ФИСКАЛНИ РАЧУН?!?

Значи ли и то да ће ОД САДА свим претходним пацијенткињама, од којих је наплаћено, бити враћено по 500 марака или ће ретроактивно добити фискални рачун???

ЗНАЧИ ЛИ ТО ДА ЈЕ КАРЦИНОМ ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ У КОНДОМИНИЈУМУ ЗАХВАТИО ОБА ПЛУЋНА КРИЛА И ДА ИЗЛЕЧЕЊЕ НИЈЕ МОГУЋЕ?

На јасно постављено питање новинара ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ВЛАДА КОНДОМИНИЈУМА ДОНЕЛА ОДЛУКУ О УВОЂЕЊУ ЕКСТЕРНОГ СТРУЧНОГ НАДЗОРА НА ОДЕЉЕЊУ ГИНЕКОЛОГИЈЕ И ИНТЕРНОМ ОДЕЉЕЊУ, јавност испред малих екранана НИЈЕ ДОБИЛА АДЕКВАТНАН И ЈАСАН ОДГОВОР.

Зато је јавност ЈАСНО сазнала да ова контрола И НИЈЕ БАШ ПОТРЕБНА упркос чињеници да је стање у здравству Кондоминијума ДОВЕДЕНО У КАТАСТРОФАЛНО СТАЊЕ. Или што би народ рекао „ЛУД ЗБУЊЕНОГ“…

Поставља се питање ХОЋЕ ЛИ ШЕФ ОДЕЉЕЊА ЗА ЗДРАВСТВО У ВЛАДИ КОНДОМИНИЈУМА И МЕНАЏМЕНТ ЈАВНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ, НАКОН СВЕГА РЕЧЕНОГ, КАО МОРАЛНИ ЧИН, ДАТИ НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ НА СВОЈЕ ФУНКЦИЈЕ?

БРАТЕ ХИПОКРАТЕ, УСТАНИ МАКАР ТИ И ПОДНЕСИ ОСТАВКУ… У ИМЕ СВИХ ЊИХ!

MD MONTEL