Радио у возилу је измишљен због – СЕКСА!

JP Putevi Brcko

Историја аутоиндустрије скрива бројне тајне, а једна је и настанак ауторадија. Било је то прије 90 година, а највеће заслуге припадају тада младим Вилијаму Леру и Елмеру Ваверингу.

Године 1929. млади парови су обожавали романтичне вожње мрачним неутабаним путевима, које су неријетко завршавале њежним загрљајима под звјезданим небом. Често су тако и најбољи пријатељи Вилијам Лер и Елмер Ваверинг у природу одлазили са својим дјевојкама, но чинило се како им ипак нешто за тих дружења недостаје.

Досадио им је сувопаран звук агрегата који је за зимских дана морао бити упаљен да би у ауту увијек било донекле топло. Једне вечери једна од дјевојака је рекла како би баш лијепо било слушати музику, а то се јако свидјело двојици нераздвојних пријатеља.

Размишљали су и закључили да би могли пробати уградити један такав уређај у аутомобил.

Недуго затим кренули су у пројект. Дуг је пут био пред њима, јер иако на прву ова прича звучи једноставно, прије 90 година то никако није била. Наруку им је ишло то што су били међу ријеткима који су у својим домовима имали радиоуређаје па им руковање њима није било страно.

Рјешавали су проблеме један по један и након што су план успјешно имплементирали и у аутомобил уградили радиопријемник, свој су производ одлучили представити на радијское скупу у Чикагу, гдје су упознали Паула Галвина, оснивача компаније Моторола. Њему се веома свидио изум двојице младих људи па им је уступио мјесто у својој фабрици да би што прије усавршили свој производ. Све након тога је добро позната историја у којој је Пол Галвин својим пословним залагањем и знањем успјешно свијету представио ауторадио.

Извор: аутостарт-24сата-хр

MD MONTEL