Омладински центар „Вермонт“ обиљежио Међународни дан борбе против дјечијег рада.

JP Putevi Brcko

У имплементацији Омладинског центра „Вермонт“ а уз подршку међународне организације „Save the Children“  у брчанском Дневном центру је  обиљежен Међународни дан борбе против дјечијег рада.

Поводом обиљежавања овог датума у просторијама новоотвореног Ромског дома организовано је низ манифестација и активности радионичарског типа за дјецу и родитеље кориснике услуга Дневног центра на тему „Значај Образовања“.

Преко 50 малишана је кроз своје литерарне и ликовне радове поручило одраслима који су присуствовали обиљежавању овог заиста важног датума зашто се њихова права морају поштивати и зашто су њима образовање и школа битни за остваривање задатих циљева у животу.

„Наиме, међународна организација рада донијела је 2002. године одлуку да се 12. јун обиљежава као Свјетски дан борбе против дјечјег рада. Тренутно у свијету преко 200 милиона дјеце у доби од 5 до 14 година широм свијета присиљено је радити. Свој допринос у ријешавању овог проблема већ 5 година пружа и Омладински центар „Вермонт“ који је кроз оснивање Дневног центра за дјецу затечену у скитњи и оној која су у ризику да то постану, обезбједио сигурно мјесто за дјецу која се налазе у незавидном положају“- истакао је Асмир Хусић, координатор Дневног центра.

У наставку манифестације, организатори из Омладинског центра „Вермонт“ су са родитељима корисника дискутовали о положају маргинализованих група у Брчко дистрикту, те о помацима које је неопходно урадити како би се образовање осјетљиве категорије дјеце довело на задовољавајући ниво.

Значај образовања је истакнут као веома битан сегмент у развоју и стабилисању положаја маргинализованих и рањивих категорија, те уколико сви, почевши од самих заједница у Брчко дистрикту до надлежних институција не почну радити више на промоцији значаја образовања, није могуће очекивати побољшање и напредак, поручили су присутни родитељи и посјетиоци Дневног центра.

Свакодневно функционисање Дневног центра који представља заиста незамјењив ресурс за заједницу Брчко дистрикта подржавају међународне организације Save the Children и (ГиЗ) ГмбХ, као и Влада Брчко дистрикта БиХ.

MD MONTEL