Више од хиљаду ученика са КиМ гости Републике Српске

JP Putevi Brcko

Више од хиљаду ученика са КиМ боравиће у Републици Српској од данас 16. до 23. јуна у организацији Одбора Републике Српске за помоћ Србима на КиМ у оквиру пројекта „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“.

Свечани дочек 1.030 деце са КиМ, биће приређен у недељу, 16. јуна у 12 сати у Андрићграду, у Вишеграду (плато испред храма посвећеног кнезу Лазару).

Најбоље ученике, наставнике, децу и младе са потешкоћама у развоју и њихове родитеље из Удружења “Подржи ме” са Косова и Метохије дочекаће председник Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов, амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини Александар Ђорђевић, начелници општина Вишеград и Хан Пијесак, које су покровитељи централног дочека, представници Министарства просвете Републике Српске и бројне делегације 19 градова и општина домаћина из Републике Српске.

Свечаном дочеку присуствоваће и заменик директора Канцеларије за КиМ Дамјан Јовић.

Најбољи ученици, деца и млади, њихови наставници и родитељи са Косова и Метохије биће смештени у вршњачким породицама широм Републике Српске.

Ово је до сада најмасовнији, осми по реду сусрет деце са КиМ и из Републике Српске.

У протеклих осам година, у организацији Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији, у Републици Српској боравило је око 4.500 ученика и око 400 просветних радника са КиМ.

И у Брчком један број деце боравиће у брчанским породицама. Према речима председника СПКД „Просвјета“ Брчко, Драгана Томића, интересовање и одзив грађана Брчког је на изузетном нивоу.

„Припремљен је богат програм у којем је СПКД „Просвјета“ носилац активности у Брчком. Све до 23. јуна деца ће имати прилику да се кроз активности упознају и са Србима који живе у Брчком као и са свим лепотама Посавине. Веома смо поносни на одзив наших грађана који су се пријавили да угосте децу са КиМ у својим домовима. Надамо се да ће деца бити задовољна нашим гостопримством и радујемо се овом сусрету“, рекао је Томић пред одлазак у Вишеград где ће са делегацијом „Просвјете“ дочекати малишане са Косова и Метохије.

Извор: радиоконтактплус/Објектив Медиа

MD MONTEL