МУП РС представио Вибер апликацију

JP Putevi Brcko

Министарство унутрашњих послова Републике Српске данас је у Бањалуци представило нове сервисе за грађане који ће од данас путем чет бота апликације на „Вибер“ моћи остварити комуникацију и у кратком временском року добити информације из надлежности Министарства.

Начелница Управе за информационо-комуникационе технологије Дивна Ловрић Бојанић је рекла да апликација омогућава директну комуникацију између грађана и МУП-а Републике Српске, без људског посредовања, а комуникација је “један на један”, уз осигурану приватност, која подразумијева да размјена информација између грађанина и МУП-а неће бити ником другом доступна.

Она је додала да “чет бот” апликација представља два сервиса – чет сервис који омогћава комуникацију између корисника и пружаоца услуге и “бот сервис” који је вид вјештачке интелигенције и који води тај процес комуникације, те да сви сервиси који су доступни на веб-сајту МУП-а и андроид апликацији су доступни и путем ове услуге.

Начелница Ловрић Бојанић информисала је грађане да се приступ апликацији остварује на два начина. Први је путем веб-сајта МУП-а кликом на линк на QР коду или очитавањем QР кода који се такође налази на веб-сајту кориштењем QР код сервиса вајбера. Други начин је очитавање QР кода са обавјештења о почињеном прекршају евидентираном радарским уређајем.

Апликацију су развили стручњаци Управе за информационо-комуникационе технологије МУП-а Републике Српске, а приликом креирања апликације, припадници МУП-а водили су се искуствима које су до сада имали у комуникацији са грађанима кроз њихове упите, анализе приступа интернет сајту министарства и друго.

У развоју ове апликације кориштене су двије дигиталне технологије – чет бот и QР код. Припадници МУП-а су изабрали “Вибер” јер сматрају да га грађани највише користе и доступан је на свим мобилним платформама.

Путем апликације, грађани ће добијати различите сервисне информације и друга обавјештења, моћи ће одредити локацију најближе полицијске станице у односу на локацију на којој се у том тренутку налазе, добити фотографију прекршаја возила које је у њиховом власништву, тј. двије фотографије које су направљене у размаку од 0,2 секунде гђе је приказано возило које је починило прекршај, мјесто и ознака пута, датум, вријеме, ограничење и измјерена брзина кретања тог возила.

Начелник Управе полиције Далибор Иванић појаснио је да се од 10. јуна ове године на обавјештењу о почињеном прекршају налази и информација да се увид у фотографију прекршаја може извршити и путем новог сервиса.

Данас је, такође, представљена и нова интернет страница Ођељења за високотехнолошки криминалитет МУП-а, којој се приступа директно са странице МУП-а РС.

Једна од новина је и пријава кривичног ђела, тј. омогућено је грађанима да директно доставе пријаву Ођељењу за високотехнолошки криминал путем њихове имејл адресе, а правним лицима је омогућена директна комуникација са овим ођељењем.

Извор: блпортал

MD MONTEL