Једино не слика док чува унуке

JP Putevi Brcko

Чланица Удружења ликовних умјетника „Свети Лука“ у Бијељини Гордана Деспотовић насликала је око 200 слика те урадила и двије илустрације за књиге. Ова рођена Сарајка каже да је сликарство увијек сматрала хобијем, али да се њиме почела озбиљно бавити када је остала без посла.

– Завршила сам Електротехничку школу, планирала у младости да студирам књижевност или психологију. О сликарству нисам размишљала. Као дијете сам израђивала предмете од сламе, цртала и сликала на оном вишеслојном папиру од врећа у којима се паковало брашно. Тек прије двадесетак година почела сам сликати, искључиво уљаним бојама. Наруџбе су у почетку стизале од мојих пријатеља из Сарајева. Обично су тражили Римски мост или Алеју на Илиџи – каже Деспотовић.

Истиче да је сликање опушта и надахњује. Најчешће слика ноћу јер је дању заокупљена чувањем унучади.

– Једино не сликам док чувам унуке. Када нешто сликам, волим да је то мени лијепо, да прија души, да испуни човјекова чула. Лијеп је осјећај да се у нечијој кући налази и дјелић твоје душе. Углавном сам сликала пејзаже, касније су дошли на ред портрети, иконе. Мојих слика има и у Америци, у многим европским земљама – додаје Гордана.

Извор: аваз.ба

MD MONTEL