Мјештани Илићке у Брчком траже отварање амбуланте

Фото: С.Ракита

JP Putevi Brcko

Мјесна заједница Илићка у Брчком затражила је од надлежних да се за потребе становништва у овом насељу, које се сврстава међу најгушће насељене у граду, отвори амбуланта.

– Илићка је веома густо насељено мјесто. Имамо много младих брачних парова с дјецом, основну школу са преко 400 ђака, а ускоро ћемо добити и обданиште. Свима њима али и старијем становништву Илићке, амбуланта би много значила – каже Дамјан Дунџић, предсједник МЗ Илићка.

Појашњава да се становници Илићке лијече у амбулантама насеља Брезик, Грчица, у амбуланти бивше касарне и у Дому здравља. Упркос чињеници да није ријеч о великој удаљености тих амбуланти од Илићке овдје сматрају да је неспорна потреба овако великог насеља да има своју амбуланту.

– Нико не спори наш захтјев, јер нам је амбуланта заиста потребна – истиче Дунџић.

У Јавној здравственој установи „Здравствени центар Брчко“ кажу да могућности увијек постоје, али да отварање амбуланте у овом насељу не зависе само од њих.

Нихад Шибоњић, директор ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“, каже да је упознат са иницијативом МЗ Илићка прије више година и да су излазили и на терен како би видјели гдје би амбуланта била смјештена.

Урађена су и мјерења удаљености амбуланте у бившој касарни и здравственог центра у Брезику, која износи два километра, а амбуланта на Илићки би се налазила негдје на средини између те двије.

– Не знам има ли то оправдност, али све се уз договор и политичку вољу може ријешити. Становници ове мјесне заједнице која је заиста велика могу да се лијече у здравственим центрима Брезик и Брчко и ту није ријеч о великој удаљености али ако се нађу могућности и политика се око тога сложи може се приступити реализацији пројекта – каже Шибоњић.

Становници истичу да су свјесни да није велика удаљеност до околних амбуланти али да немају градски превоз и да морају користити такси.
– Има нас пуно и треба нам љекар овдје, посебно за дјецу, старије и болесне – истичу становници Илићке.

Илићка званично има око 5.000 становника али у овом насељу живе и становници Брчког пријављени на другим адресама, јер тврде да је овдје ријеч о мјесту пожељном за становање.

– Уз школу, ускоро и вртић, спортске терене, имамо и велике зелене површине. Дјеца су на сигурном када изађу вани да се играју – каже Дунџић.

Додаје да је протеклих година овђе урађено много, али да би отварањем амбуланте Илићка добила све неопходне урбане садржаје.

– Протеклих година је урађено много, завршава се обданиште, кружни ток је побољшао безбједност у саобраћају, а на путу је и рјешавање проблема депоније. Очекујем да ће, када започне одвоз смећа на неку регионлну депонију, почети и изградња центра за управљање отпадом како би се коначно ријешио и тај за нас најтежи проблем – рекао је Дунџић.

ЈЗУ „Здрвствени центар Брчко“ пружа здравствене услуге на 26 локација у Брчко дистрикту, а број здравствених установа и амбуланти је око 30.

Да би покривеност здравственим услугама у Брчком била на нивоу стандарда у односу на број стновника од око 80.000, Дистрикту би требало још десетак амбуланти или других објеката за пружање здравствених услуга.

Извор: српскаинфо/Ц. Ковачевић

MD MONTEL