Александар Чавић побједник четвртог МФК Горан Терзић

JP Putevi Brcko

Александар Чавић, Саша Кнежић, Предраг Божић и Срђан Дунђеровић побједници су овогодишњег Меморијалног фото конкурса “Горан Терзић”. Grand Prix отишао је у руке Александра Чавића из Бањалуке, за фотографију “Деда Владо”, којом је побиједио у категорији Догађај. Занимљиво је да је Чавић био добитник главне награде и 2016. године, приликом одржавања првог МФК “Горан Терзић”. Члан жирија Мирослав Вујовић за ову фотографију каже да слави смисао живота, те да за њено тумачење није потребан додатни опис и познавања контекста.

“Иако са много људи на фотографији, центар неупитно заузима главни актер ка коме је усмерена енергија свих осталих. Искрено дивљење људи који честитају жилавој старини на вансеријском успеху, макар стигао и последњи на толико дугој деоници и фокус, не онај технички већ вредносни, на самог такмичара, све је то видљиво једним јединим погледом”,
нагласио је он.
Чавић је као награду добио Fuji XT100 body + 15-45 lens, поклон Удружења грађана еТрафика.нет. “Голуб мира” назив је фотографије коју је снимио Саша Кнежић из Бањалуке и њоме побиједио у категорији Машта. Члан жирија Ален Јехја за њу истиче да има јако лијепу и оргиналну композицију, те да се може протумачити на више начина, што асполутно одговора задатој теми. Кнежић је награђен GoPro HERO7 Silver камером, поклоном компаније Ланацо. Александру Чавићу припала је још једна награда, за фотографију под  називом “Кабаре” која је побиједила у категорији Култура и умјетност. Чланица жирија Теа Јагодић истакла је да овај рад приказује пригушену, мистичну, позоришну атмосферу.

Он је добио GoPro HERO7 Silver камеру, поклоном компаније Lanaco.

Награда у категорији Живот припала је Предрагу Божићу и његовој фотографији “Круг живота”. Мирослав Вујовић је за њу казао како је највећа вриједност овог дјела заправо спонтаност и незнање актера да су управо они јунаци фотографије. “Разлика у годинама, делању, превозном средству је сама по себи већ очигледна. Композиција такође игра битну улогу у додатној вредности”, истакао је он.

Божић је награђен Godox AD200 батеријском кит расвјетом, поклоном Удружења грађана еТрафика.нет

Срђан Дунђеровић побиједио је у категорији Људи мог града, фотографијом “Подневна кафа”. Нејра Латић Хулусић сматра да управо она одражава задатак умјетника – представити стварност кроз метафору.

“Акција, реакција, композиција, планови и емоција заробљени у савршеном тренутку. Фотографија подсјећа на велика дјела из периода реализма када су обичан човјек и радничка класа поново постали предметом умјетности. Фотографија осликава један напети тренутак пред уништење у првом плану и безбрижне реакције у другом, што по мени осликава и нашу стварност кроз метафору. А то је задатак умјетника”, наводи она.

Аутор је добио Aputure F7 amaran led light расвјету, поклон компаније Фуји.

Награде су додијељене приликом синоћњег отварања изложбе у Банском двору у Бањалуци. Жири је на оцјењивање добио 539 фотографија, без информација о њиховим ауторима, од којих је одабрао 72 најбоље, које заинтересовани могу погледати до 23. јуна. Њих је снимило 38 фотографа са подручја бивше Југославије: Ади Кебо, Александар Чавић, Армин Граца, Ана Батрићевић, Борислав Брезо, Владимир Живојиновић, Владимир Мијаиловић, Дејан Ракита, Денис Рувић, Денис Смајић, Жељко Будимир, Ива Знаор, Игор Чоко, Ивона Меденица, Јелена Нишић, Лука Укропина, Марко Рупена, Марy Црнковић Пилаш, Миша Вукотић, Младен Анић, Маја Пргомет, Милена Ерцег, Наида Хоџић, Намик Карајбић, Нинослав Добријевић, Предраг Божић, Радош Јовановић, Реа Муцовић, Саша Кнежић, Самир Захировић, Сенад Тахмаз, Синиша Нинковић, Срђан Дунђеровић, Срђан Готовац, Слободан Рашић, Тихомир Станић, Хасан Пушкар и Хусеин Шљиво.

Организатор конкурса и изложбе је Удружење грађана еТрафика.нет, док су партнери компанија Lanaco и Културни центар Бански двор. Стручни жири чинили су фотограф Армин Дургут, фотографкиња Теа Јагодић, фотограф Жељко Синобад, фотограф Ален Јехја, фотограф Ранко Ђуровић, режисерка Нејра Латић Хулусић и графички дизајнер Мирослав Вујовић.

MD MONTEL