Послодавци ће повећати плате?!

JP Putevi Brcko
Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да се од 1. јула, када ступа на снагу Закон о подстицајима у привреди, велики број послодаваца спрема за повећање плата радницима.

Он је истакао да ће послодавци у реалном сектору који радницима од 1. јула повећају плате, добити поврат од 30 или 70 посто новца на доприносе уплаћене за то повећање.

„Направљена је подјела на двије групе. У првој су послодавци код којих радник има плату од 450 до 550 КМ и за сваки раст плате вратит ће им се 30 посто, а код послодаваца код којих је радник имао плату 1.000 КМ и од јула добије повећање плате од 100 КМ, вратит ће му се 70 посто од доприноса уплаћених за то повећање“, рекао је Вишковић за београдску „Политику“.

Он је истакао да Влада РС кроз растерећење пореза и доприноса послодавцима покушава да повећа плате у реалном сектору како би, колико је то могуће, задржали људе у РС.

„Послодавац овим мјерама сам себи може да смањи збирну стопу пореза и дориноса, па на примјер, ако повећа плату радницима дупло, његови порези и доприноси биће 30 посто, умјесто садашњих 60 посто“, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је ово привремена мјера и да је циљ, када се обезбиједи већи прилив средстава у буџет, да се смање збирне стопе, које би 2021. могле износити 50 посто.

„У Републици Српској тренутнио ради 267.000 људи, што је највећи број откако се води ова евиденција. Иако је стопа незапослености у РС спала са 28 на 18 посто, нетачно је да је број на бироу за запошљавање мањи само усљед одлазака“, рекао је Вишковић.

Он каже да ће кроз Закон о подстицајима, сви привредници из Србије који желе да инвестирају у РС имати подстицаје као што сада имају привредници из Њемачке који долазе у Србију.

Извор: Срна

MD MONTEL