Домаће пумпаџије игноришу пад цијена нафте на свјетском тржишту

JP Putevi Brcko

Цијене горива у Босни и Херцеговини већ седмицама су зацементиране, иако је барел сирове нафте у свијету уназад нешто више од мјесец дана појефтинио за скоро 15 одсто.

Још је занимљивији податак да литар бензина БМБ 95 у БиХ кошта 2,27 КМ, а у земљама Европске уније тек незнатно више, док су европске плате кудикамо веће од наших.

Тако литар бензина у Њемачкој тренутно кошта 2,85 марака, у Словенији 2,6, Аустрији и Хрватској 2,5, Луксембургу 2,35 КМ, док су цијене литра дизела у овим европским државама још ниже, подаци су са сајта Спољнотрговинске коморе БиХ.

Није тешко израчунати да један радник у Босни и Херцеговини, који зарађује просјечну плату, може да купи око 390 литара бензина. С друге стране, запослени са просјечном зарадом у Хрватској могу да купе око 700 литара, радник у Словенији 840, а радник који у Њемачкој зарађује просјечну плату преко 1.400 литара горива.

С обзиром на просјечну плату од око 5.800 КМ, становник Луксембурга, земље чији грађани живе убједљиво најбољим стандардом у ЕУ, може да купи 2.500 литара бензина.

За разлику од БиХ гдје су цене седмицама непомијењене, у Хрватској је литар бензина уназад мјесец дана са 2,7 појефтинио на 2,5 КМ.

С друге стране, за разлику од средине маја када је коштао 71,8 долара, цијена барела сирове нафте на лондонској берзи прије неколико дана износила је 62,9 долара.

Возаче у БиХ највише љути то што се у овој држави, кад појефињује нафта у свијету, на домаћем тржишту најчешће не деси ништа, док, у супротном, цијене на бензинским пумпама преко ноћи иду горе.

– И најмањи скок цијене барела смо осјетили, јер домаћи нафташи као запете пушке чекају да поскупе бензин и дизел. Међутим, кад цијена барела крене да пада, нико не предузима ништа. Тада се углавном правдају, наводно, великим залихама које су купили по вишим цијенама и којих морају да се ријеше. Као, тек онда могу да размишљају о појефтињењима, и то само ако тренд пада цијене барела сирове нафте буде настављен. Дакле, возачи у БиХ свако поскупљење нафте у свијету осјете на својој кожи, док од појефтињења ријетко кад имамо икакве користи – каже Владимир Н. из Бањалуке.

Додаје да га посебно нервира кад чује да је гориво најјефтиније у БиХ.

– Номинално, цијена литра бензина јесте најнижа у БиХ. Међутим, кад се упореде плате у БиХ и Европи, кристално је јасно да су бензин и дизел код нас најскупљи. Па још кад нас нафташи завлаче са појефтињењима, кад за то има основа, није тешко закључити да грађани у овој држави могу да буду само на губитку – истиче наш саговорник.

Различито понашање након поскупљења и појефтињења барела на свјетској берзи из Групације за промет нафте и нафтним дериватима РС више пута су објаснили ставом да дистрибутери раде по принципу слободног тржишта, те да формирају цијене у складу са својом пословном политиком и Законом о тржишту!

Док су цијене нафте и даље у паду на свјетском тржишту, у БиХ нема већих промјена
У удружењима потрошача упозоравају да су поскупљења горива предуслов за раст цијена осталих роба широке потрошње и услуга.

– Чињеница је да, чим скочи цијена барела нафте на свјетском тржишту, домаћи нафташи одмах иду с поскупљењима. Међутим, у случају појефтињења ни приближно нису тако брзи да коригују цијене. А већини грађана, с обзиром на њихова скромна примања, свако појефтињење би добро дошло. Међутим, код нас је мало шта логично кад је ријеч о формирању цијена горива – истичу у овим удружењима.

А на домаћем тржишту нафтних деривата влада велика неуједначеност цијена чак и кад је ријеч о истим бензинским пумпама. Тако се зна десити да неки од највећих ланаца у Српској имају три различите цијене на својим пумпама на удаљености од само 50-ак километара.

Исто тако, постоје значајне разлике у цијенама горива по регијама у Српској, па је гориво, генерално, најскупље у Херцеговини, а најјефтиније у Семберији, што нафташи правдају различитим трошковима транспорта.

Незадовољни возачи протестовали
Од 1. фебруара лани, када је почео да се примјењује измијењени Закон о акцизама и када је литар горова у БиХ био око 1,9 КМ, цијена бензина и дизела су повећаване бар у шест-седам наврата.

Тако је данас, у поређењу са овим периодом, литар горива у БиХ скупљи за скоро 40 пфенига. То значи да, за разлику од јануара 2018, резервоар од 50 литара тренутно кошта 20 КМ више.

Због дивљања цијена горива – чији је број поскупљења љетос било немогуће упратити – грађани су почели да се организују на друштвеним мрежама, па су организовали протесте.

Под притиском јавности, односно за вријеме протеста незадовољних возача, половином јуна прошле године услиједило је благо појефтињење горива за око пет пфенига. Убрзо су цијене смањене за још пет пфенига, али је појефтињење било прекратког даха, јер је већ почетком јула цијена скочила за исти износ.

Занимљиво је да је, напримјер, у ово доба прије 11 година барел сирове нафте коштао 147 долара, док је цијена литра горива на пумпама у БиХ износила 2,5 КМ. Барел је данас јефтинији за више од 50 одсто, док је литар бензина јефтинији за тек десетак одсто.

Извор: Српска Инфо

MD MONTEL