ПРОШЛО ЈЕ 10 ГОДИНА: НА ДАНАШЊИ ДАН УМРО МАЈКЛ ЏЕКСОН

JP Putevi Brcko

Мајкл Џексон један од највећих музичара данашњице и краљ поп музике умро је на данашњи дан, 25. јуна 2009. године у свом дому на ранчу Неверланд.

Многи фанови остали су шкоирани вијешћу да је њихов омиљени пјевач преминуо по неразјашњеним околностима.

Узрок његове смрт никада није разјашњен, а многи шпекулишу да се краљ попа предозирао таблетама за болове које је редовно пио. Мајкл Џозеф Џексон рођен је у породици музичара и дебитовао је на професионалној сцени са свега једанаест година као члан групе ‘Џексон 5’.

Самосталну каријеру започео је 1971. године. Пет његових албума спадају међу најпродаваније у историји музике: ’Off the Wall’ (1979.), ‘Thriller’ (1982.), ‘Bad’ (1987.), ‘Dangerous’ (1991.) и ‘HIStory’ (1995.). Укупно, његови албуми продати су у више од 750 милиона примјерака.

Спада међу ријетке који су у ‘Рокенрол хол славних’ уврштени у два наврата. Власник је и Гинисовог рекорда за ‘Најуспјешнијег забављача свих времена’ као и 13 ‘Греми’ награда.

Џексон, неријетко називан ‘Краљем попа’, био је, између осталог, познат и по изузетно екстравагантном животу.

Промјена његове појаве се примјећивала од краја 1970-их и почетком 1980-их, са промјенама облика његовог носа и боје његове коже које су резултовале широко медијско извјештавање.

Године 1993, окривљен је за сексуално злостављање дјетета иако није био оптужен. Два пута се женио, прво 1994. а затим и 1996, постајући отац троје деце. Једно дете је родила сурогат мајка. Године 2005. је званично оптужен за малтретирање дјетета и затим поново ослобођен оптужби.

Док се спремао за своју последњу концертну турнеју 2009, педесетогодишњи Џексон је преминуо услед предозирања лековима за успављивање и смирење.

Његова комеморација је приказивана уживо широм свијета и посматрало ју је око милијарду људи.

MD MONTEL