Конобари у РС-у тражени као суво злато: “Дајте им плату 1000 КМ па неће ићи”

JP Putevi Brcko

Док поједини власници угоститељских локала повећањем плата заустављају одлазак конобара на сезонске послове на приморје, у другим су све учесталији огласи у којима се потражује ова струка.

Жељко Татић, предсједник Удружења радника угоститељства и турзима у РС, каже да 30 до 40 локала у Бањалуци не мијења конобаре јер су им дали добре услове, док са друге стране постоје власници угоститељских локала који се понашају неодговорно.

“Не одлазе конобари којима се повећавају плате, али имамо власнике локала који их плаћају 500 КМ и питају се због чега одлазе. Нека дају конобарима плату бар 800-900 КМ и боље услове рада и нико неће одлазити”, каже Татић.

Он каже да је много људи отишло да ради током љетне сезоне на приморје, јер су тамо цијењени за свој рад и добијају адекватан новац.

“У Бањалуци конобари раде 30 дана, без слободног дана, немају плаћено здравствено, немају годишњи одмор и сви ћутимо. У једном бањалучком ресторану конобари немају право да једу и онда кажу – нема конобара. Недостатак је јер нико неће да ради за 500-600 КМ, па за те паре неће ни имати раднике”, каже Татић.

У љетној сезони већа је тражња за конобарима због проширења посла домаћих угоститеља, али их је све теже наћи јер неки већ одавно хљеб зарађују на приморју.

“С искуством или без, без воље не, са вољом да, потребни су нам шанкери/шанкерице и конобари/конобарице. За стално, сезонски или викендом. Како год вам одговара, јавите се. Врхунски услови и врхунско искуство”, један је од огласа с интернета.

Данијел Суртов из приједорске пивнице “Моли Малоне” каже да не постоји ниједан локал у Приједору који у овом периоду не потражује конобаре.

“Љети се повећава обим посла па су нам потребни радници, али отежавајућа околност за пронаћи их је одлазак на сезонске послове на приморје”, каже Суртов. Он сматра да плате нису пресудне, јер су у задње вријеме доста добре.

“Конобари код нас излазе добре плате с бакшишом, плате су редовне и уредно пријављене, радници имају топли оброк, тако да су услови добри. Ми сада потражујемо конобаре, али постоји проблем што се јављају људи који немају доброг искуства, а захтијевају услове боље од квалитетних конобара који већ раде”, каже Суртов.

Додао је да постоји проблем у нашем школству што немамо довољан број младих и едукованих људи који би радили те послове, те да би надлежни требало на томе да пораде.

У Требињу се туристичка сезона одвија сасвим нормално јер су требињски послодавци поваћали плате, па се полако зауставља експанзија одласка радне снаге према Дубровнику и Херцег Новом.

Незванично се барата подацима да око 1.500 младих из Требиња ради у Дубровнику, што сезонски, што у сталном радном односу, али се тај тренд полако зауставља повећањем плата сугерисаним од требињске локалне власти.

“Разговарали смо с приватним предузетницима о повећању плата, уз приједлоге да заједнички изналазимо рјешења и да им и ми помогнемо различитим олакшицама, како би раднику било боље и како би добијао више накнаде за свој рад. И сами приватни предузетници су се суочили са чињеницама да морају повећати плате како им радници не би одлазили, тако да у Требињу готово и нема предузетника који раднику исплаћује онај републички минималац”, каже Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Он објашњава да су, осим приватника који су се суочили са чињеницом да им радници одлазе, плате упосленицима подигли и они који нису имали тај проблем, увиђевши да слична судбина чека и њихове фирме уколико се нешто не промијени.

Извор: Фокус

MD MONTEL