Јединицу специјалне полиције потребно подмладити

JP Putevi Brcko

Формирањем Брчко дистрикта БиХ, основана је и Полиција Брчко дистрикта, унутар које је тада 2000. године формирана као једна од организационих јединица и Јединца за подршку. Ова јединица, с временом се реорганизовала како би адекватно одговорила пословима и задацима којима је и намијењена, а статус Јединице специјалне полиције добила тек 2017. године.

„Организовани смо у три тима, имамо антитерористички, оперативни и тим за подршку. Такође имамо и специјалистичке тимове и то алпинистичке и тимове – водичи службених паса“, рекао је комадант Јединице специјалне полиције Драгомир Нишић.

Он истиче да од почетка формирања до данас ова јединица броји 32 полицијска службеника.

Како је навео, руководећи се тад европским стандардима то је био број који је одговарао у односу на број становника. Међутим, сходно повећању обима посла, наглашава да сада постоји потреба да се тај број повећа.

„Ово вријеме које се сад пред нас ставља је све теже и све је више ангажовања ове јединице. Тако да би овај број, по нашим процјенама, требао да се повећа у наредном периоду“, додао је Нишић.

Према његовим ријечима, такођер се размишља и о пријему нових кадрова.

„Проблем којег смо сви свјесни је пријем нових кадрова с обзиром да је јединица већ ушла у старију доб, односно неких 41 година је просјек јединице. И већ идемо у смјеру да се јединица обнови са младим људима. То нам је сад приоритет“, нагласио је.

Нишић је на крају додао да брчанска Јединица специјалне полиције, што се тиче обучености и опремљености, може да одговори свим задацима и пословима који се пред њу ставе и за које је ова јединица намијењена. Нагласио је још да од формирања до данас, Јединица специјалне полиције Дистрикта на срећу није имала губитке, односно да ниједан људски живот полицијских службеника у овој јединици није изгубљен за 19 година њеног постојања.

MD MONTEL