СПЦ покренула петицију за повлачење спорног предлога закона у Црној Гори

JP Putevi Brcko

Српска православна црква у Црној Гори организовала је потписивање петиције, којом се од црногорске Владе захтијева повлачење спорног предлога закона о слободи вјероисповести.

Петицију може да потпише сваки пунољетни грађанин Црне Горе код свог надлежног свештеника у својој парохији, у петицији се, између осталог, истиче и да — „власт није и не може бити власник и господар наших Светиња, Светих ћивота, манастира, храмова, гробова, завјета и завјештања наших предака“

Свештеник Бранко Вујачић у разговору за Спутњик појашњава да је потписивање петиције под геслом — „Народно обраћање државним властима Црне Горе“ почело од Тројичинданског сабора, одржаног 15. јуна испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, а који је потврдио да православна Црква у Црној Гори окупља убедљиво највећи број вјерника.

Потписивање петиције, како наводи Вујачић, трајаће све до Петровдана у свим храмовима и манастирима Митрополије црногорско-приморске, епархије будимљанско-никшићке, захумско-херцеговачке и епархије милешевске.

Главни циљ је, истиче свештеник, да се упути снажна порука црногорским властима да је, за православну Цркву у Црној Гори, предложени закон неприхватљив.

„Као што и сама петиција говори, разлог за то је дискриминаторски начин припреме и неприхватљив садржај најновијег Предлога закона о слободи вјероисповјести и увјерења и правном положају вјерских заједница. Овакав закон апсолутно је неприхватљив у садржају који је Влада припремила, и ово је петиција за повлачење таквог закона из Скупштине од стране надлежног министарства и Владе, а са друге стране, све епархије православне цркве које су на простору Црне Горе су спремне да се укључе у припреме новога закона, заједно са осталим вјерским заједницама“, каже свештеник Вујачић.

Он додаје да је један од разлога за организовање петиције и тај што Митрополија црногорско-приморска и остале епархије СПЦ које дјелују на територији Црне Горе нису биле укључене у израду Нацрта овог закона, а што је, на крају, у свом мишљењу потврдила и Венецијанска комисија.

„Овај закон је апсолутно неприхватљив за највећу вјерску заједницу у Црној Гори, која, самим тим што је највећа, окупља и највећи број вјерника. Али ово је уједно закон и о свим осталим вјерским заједницама, укључујући ту и римокатоличку и исламску заједницу, и ми смо апсолутно спремни да сједнемо за сто и да се припреми квалитетан закон који ће бити прихватљив за све“, каже Вујачић, додајући и то да су у Митрополији апсолутно задовољни са бројем црногорских грађана који долазе да потпишу петицију.

„Немогуће је сада говорити о тачној цифри, јер се, просто, петиција потписује у свим црквама и манастирима у Црној Гори, али добили смо јуче информацију да је, само на територији Општине Херцег Нови, скупљено преко пет хиљада потписа, што јасно говори о томе колико је велики одзив грађана, а такође, Богу хвала, и овдје у Саборном храму у Подгорици свакога дана долази велики број грађана како би потписали петицију“, истиче свештеник Вујачић.

На крају разговора за наш портал, наш саговорник је упутио апел да се што више црногорских грађана одазове и јави својим надлежним свештеницима, како би потписивањем петиције дали свој важан допринос у одбрани светиња, храмова, манастира али и гробова наших предака, који такође припадају цркви.

„Знате и сами да сва гробља имовински припадају црквама, тако да су овим законом, нажалост, и она доведена у питање“, упозорио је Вујачић.

Извор: Спутник

MD MONTEL