Здравствено осигурање у иностранству – злу не требало

JP Putevi Brcko

Почетком љета једина од преокупација нам је гдје и како отићи на одмор. Ипак, да би тај одмор био у потпуности комплетан треба размишљати и о здравственом осигурању. Које су предности и како се осигурати појаснио нам је Иван Ловрић, референт ино осигурања Фонда здравственог осигурања Брчко дистрикта.

„Потребно је прије свега да има статус осигураног лица што подразумијева да је особа пријављена, да су измирене доприноси те да има овјерену здравствену књижицу. На основу тога, у складу са међудржавним споразумима и у складу са нашим правилником о остваривању права за вријеме боравка у некој од земаља подноси се захтјев у Фонду уз попуњен захтев са личним подацима са наведеним периодом боравка у иностранству уз прибављено мишљење породичног љекара да је способан за путовање и након тога приступамо обради обрасца који вам за вријеме вашег путовања служи као здравствена заштита“, рекао је Ловрић.

На питање уколико осигураник није подигао образац а имао је потребу за хитном медицинском помоћи на одмору да ли постоји могућност да оствари право на бесплатно лијечење у иностранству Ловрић појашњава:

„Споразуми су и у том погледу предвидјели решавање таквог проблема тако што здравствена установа која је примила осигураника обавијести њихов здравствени завод осигурања да се на њиховом лијечењу налази осигураник из БиХ. Њихов завод на прописаном већ договореном обрасцу нас обавјештава да се код њих налази пацијент са одређеном дијагнозом тражећи од нас да накнадно издамо образац. Ми тада прослијеђујемо љекарској комисији медицинску документацију како би утврдили да ли се заиста ради о хитном случају, а у 99,9% одсто се и ради о хитном случају, након чега ми вршимо накнадно издавање здравственог обрасца којим преузимамо трошкове лијечења нашег осигураника“, појаснио је Ловрић

Уколико вам затреба здравствено осигурање у иностранству добро је знати да је Босна и Херцеговина је склопила одређене споразуме и конвенције са државама у окружењу Хрватска, Србија, Македонија, Црна Гора, Словенија, затим Аустрија, Немачка, Турска, Холандију, Белгију и Луксембург, Италија и Мађарска а у завршној фази је и споразум са Чешком.

MD MONTEL